ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad betyder sambolagen? Här är svaret

Åsa Larsson · 24 Feb 2016
Uppdaterad 9 Jan 2017
Enligt samboavtalet får den som hade hyreskontraktet behålla lägenheten om det tar slut – men barn kan påverka situationen. 

Enligt samboavtalet får den som hade hyreskontraktet behålla lägenheten om det tar slut – men barn kan påverka situationen.  Foto: Montage/TT


Vad händer med din hyreslägenhet när det tar slut med din partner? Så här säger sambolagen om vad som händer med bostaden, kontraktet och möblerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Två personer som är ett par och flyttar ihop räknas enligt lagen som sambo. När det tar slut mellan dig och din partner så ska ni dela upp saker enligt sambolagen. I den inkluderas möbler, hushållsmaskiner, den villa eller lägenhet som ni haft som gemensam bostad och lösöret i den.

Saker som inte ska delas upp är sommarstugan, bilar, båtar, pensionssparande, aktier, arv som sambon fått som enskild egendom, saker som fiskespön och jägarutrustning och egendom som ägdes av er innan ni blev ihop.

LÄS MER: Parterapeuten: Här är felen vi gör i relationen

Enligt sambolagen får i regel den som hade hyreskontraktet behålla det vid en separation, men om det till exempel finns gemensamma barn att ta hänsyn till så kan det spela in, skriver Hem&Hyra. Om exempelvis Lina och Kajsa gör slut och deras gemensamma barn Alex ska bo hos Kajsa så kan Kajsa få kontraktet, trots att det var Linas lägenhet först. Anledningen är att Kajsa då anses ha störst behov av lägenheten.

Vad händer om det är en gemensam lägenhet från början då?

När samboer separerar är det den med störst behov av lägenheten som får överta hyreskontraket. Det krävs samtycke från hyresvärden och Kajsa för att överlåta lägenheten till exempelvis Linas barn från ett tidigare förhållande.

►LÄS MER: Skrattade för mycket – sades upp från lägenheten

Om det tar slut och både Kajsa och Lina behöver lägenheten – hur avgörs frågan? Regeln är att den som bäst behöver lägenheten ska få den och detta kan påverkas av om det finns barn i förhållandet och hur ekonomin ser ut. Man tittar till sist på vilka möjligheter Kajsa och Lina har att få bostad via kontakter och i slutändan kan en bodelningsförrättare tillsättas av tingsrätten, skriver Hem&Hyra.

Dessa regler går också att avtala bort genom ett så kallat samboavtal. Men trots att man till exempel kommit fram till att en hyreslägenhet inte ska ingå i bodelningen så kan den som har störst behov ändå få överta kontraktet, något som inte är så sannolikt om paret inte har barn ihop.

►DEBATT: Nu skrotar vi äktenskapet – lagstiftningen måste ändras

I värsta fall, om din partner vägrar flytta ut, vänd dig till kronofogden för att få hjälp med avhysning. Och i alla lägen om situationen blir hotfull så kontakta polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro