ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vad blir beskedet från talmannen och Löfven?

Fredrik Samuelson · 2 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018
Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven (S). Foto: IBL


Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven får mer tid på sig att försöka bilda regering. Måndagens pressträff med talmannen och Löfven har flyttas fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Talmannen väntas tidigast på onsdag klockan 09 lägga fram ett förslag till statsminister för riksdagen, skriver riksdagen i ett pressmeddelande. Riksdagen kommer senare troligtvis att rösta om Stefan Löfven som statsminister.

– Vad som händer nu vet ingen, men förhoppningsvis har vi en regering snart. Om C och L väljer att stödja S är vi beredd på att gå i opposition. Då vill jag bilda en konservativ opposition med M och KD, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson i lördags under SD:s kommun- och landstingsdagar i Västerås.

Centerpartiet och Liberalerna har inte uteslutit stöd

Omröstningen om Stefan Löfven i riksdagen blir i sådana fall den andra av maximalt fyra omröstningar.

Centerpartiet har lämnat över en kravlista till Löfven för att stödja honom och Liberalerna har inte heller uteslutit stöd till Socialdemokraterna under vissa politiska villkor.

Tidigare har Moderatledaren Ulf Kristersson röstats ner i riksdagen som statsministerkandidat, bland annat av Centern och Liberalerna som vill undvika inflytande från SD över en borgerlig regerings politik.

Ebba Busch Thor har vädjat: ”Kom hem till Alliansen”

KD-ledaren Ebba Busch Thor har sagt att hon förstår argumenten från Centern och Liberalerna om att det handlar om värderingar men menar att deras nej till Kristersson i praktiken gör att Socialdemokraterna får större inflytande.

– Centerpartiet och Liberalerna har i veckan sagt att deras främsta politiska prioritering är borgerlig ekonomisk politik. Det är inom detta område som de ställer krav på Löfven. Här finns en vidöppen famn. Kom hem till Alliansen! Vi är redo att presentera en gemensam borgerlig budgetreservation, sa Busch Thor i fredags och påpekade att KD inte vill förhandla med SD men inte har emot att partiet röstar för deras politik.

Om inget av talmannens fyra förslag om statsminister tolereras av riksdagen blir det extraval.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro