ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vad döljer sig under ytan av alla gulliga kattklipp, lajkraketer och hashtags?

Metro · 10 Jan 2017
Uppdaterad 10 Jan 2017

Foto: Bildbyrå/Istock


Även om du tycker att nätet svämmar över av grejer har du förmodligen bara sett toppen av isberget. Det så kallade deep web bjuder inte bara på en enorm mängd gömda databaser utan också på riktigt, riktigt creepy innehåll.

klar

Artikellänk är kopierad

Förenklat kan man dela in internet i två delar – surface web och deep web. På surface web, den ytliga delen av nätet, kan vem som helst surfa runt bland knasiga youtubeklipp, bloggar, nyhetsartiklar och forum. På deep web, även kallat ”undernätet”, finns innehåll som inte kan hittas med hjälp av en traditionell sökmotor. Till exempel bankuppgifter, läkarjournaler, intranät och annat som kräver någon form av inloggningsuppgifter eller särskild behörighet.

På den mörkaste botten av deep web hittar vi darknet – det är här de riktigt fula fiskarna simmar. Här finns en svart marknad för allt obehagligt man kan tänka sig. För att få tillgång till darknet krävs en speciell programvara, till exempel Tor. Programvaran Tor ser till så att användaren kan surfa anonymt utan att bli spårad. Tor utvecklades av den amerikanska flottan och syftet var inte att förse läbbiga typer med en plattform för moraliskt tveksamma verksamheter. Tanken var att bygga ett verktyg för människor i förtryckta regimer där de kunde kommunicera fritt till omvärlden.

Det finns onekligen mycket att upptäcka på nätet. Siffror från 2001 menar att deep web innehåller 500 gånger mer information jämfört med surface web. Förmodligen är den siffran betydligt större idag. Frågan är bara vad om man vill veta vad som verkligen döljer sig på botten. Och om man inte lever i en diktatur eller vill riskera att beblanda sig med skumma karaktärer kanske man kan nöja sig med att surfa vidare på ytan.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro