ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad hände med den klassiska skämtbildsidan?

Jack Werner · 17 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013
Vad hände med den klassiska skämtbildsidan? Istheshit.net och Linus Olsson

Vad hände med den klassiska skämtbildsidan? Istheshit.net och Linus Olsson Foto: Skärmdump, Wayback Machine/Drago Prvulovic, SCANPIX


Istheshit.net var sidan alla nonsensskämtare besökte 2006, och vi reder ut vad som hände med den. Har du också en fråga om internet du vill ha svar på? Skicka den till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Vad hände med Istheshit.net? Ordeith

Först och främst: Tack för att du påminde mig om Istheshit.net. Skämtbildsidan som hade sin storhetstid 2006 var symbolisk för sin tid, då antalet uppkopplade svenskar enligt Post- och telestyrelsen bara var drygt 3,3 miljoner och konkurrensen om att vara roligast på internet inte var lika hård som i dag. Dess upplägg var enkelt; besökaren laddade upp en bild, och satte in ett matchande ord som i rubriken automatiskt följdes upp med ”is the shit”. Det var enkelt och ofta barnsligt men kul, och beskriver bra den slumpmässiga och märkliga humor som präglade tidens nätsamtal. Den som kommer ihåg den svenska Tolkien-parodin  ”Sagan om de bannlysta”  vet vad jag menar.

Även Linus Olsson, grundaren av Istheshit.net, instämmer i att frågan väckt lite nostalgi. Det skriver han i ett mejl.  –  Blast from the past, kan man säga.  Spray sålde domäner för 1:- och jag köpte den mest som ett rolig domän, skriver han.

Efter Istheshit.net, som blev till mest av en slump, har han gått vidare till att tillsammans med The Pirate Bay-grundaren Peter Sunde bygga donationsstjänsten Flattr. Men webbarkivsidan The Wayback Machine, vars första sparade avbildning av Istheshit.net är från sommaren 2004, påminner om sidans glansdagar runt 2006 och 2007. Linus och hans medgrundare drog då, enligt en Veckans Affärer-artikel från september 2006, ”in 30 000 kronor i månaden på t-shirts med egna tryck inspirerade av sajten”. Men servrarna tog stryk av de stora besökssiffrorna, och dessutom beslagtogs dem av bara farten då polisen gjorde sitt stora tillslag mot The Pirate Bay i maj 2006.

– När den sista maskinen brann kände vi bara att nu är det nog dags inte försöka mer, skriver Linus. Sidans T-shirtförsäljning lever kvar, fast nu i form av företaget Bytelove. På Istheshit.net finns i dag ingenting. Men under några år i mitten av 2000-talet var Istheshit.net helt klart – the shit.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro