ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad hände under mötet – egentligen?

TT · 5 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Bilderna från mötet med president Clinton kan framställa Kim Jong-Il som en inflytelserik ledare, menar analytiker.

Bilderna från mötet med president Clinton kan framställa Kim Jong-Il som en inflytelserik ledare, menar analytiker. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Efter det oväntade mötet mellan Kim Jong-Il och Bill Clinton grunnar analytiker på händelsens orsaker och verkningar. Här är några infallsvinklar.Vad ville Kim Jong-Il uppnå med mötet med Clinton?För Kim var detta ett tillfälle att stå värd för en av USA:s mest välkända politiker och att, inför hemmapubliken, få det att framstå som om det var Clinton som bett om att få komma. Han kan också ge sina landsmän, särskilt då militären, ett intryck av att Nordkoreas kärnvapen- och robotprov — kraftfullt fördömda utomlands — ändå har visat landets militära kraft och tvingat omvärlden att ta Pyongyangregimen på allvar.Nordkoreanska nyhetsmedier var noga med att påpeka att Clinton hade bett om ursäkt för journalisternas beteende och framburit ett budskap från president Barack Obama om förbättrade relationer — påståenden som Vita huset helt tillbakavisade.Vad Kim framför allt eftersträvar är direktsamtal med USA på jämlik fot om normalisering av förbindelserna.Återgår Nordkorea till dialogen?Bedömare ser det föga troligt att Nordkorea återvänder till sexpartssamtalen med USA, Kina, Sydkorea, Ryssland och Japan i deras nuvarande form. Däremot har Pyongyangregimen dunkelt sagt sig vara redo att förhandla med USA om att undanröja de spänningar som den hävdar gör det nödvändigt för landet att utveckla kärnvapen.Somliga tror att Nordkorea kan återgå till samtalen för att rädda anseendet hos värdlandet Kina, Pyongyangs enda allierade, och som prolog till direktsamtal med Washington. Det skulle också kunna bidra till att FN-sanktionerna mildras.Kommer Kim att ge upp sina kärnvapen?Han har sagt att hans far, landsfadern Kim Il-Sung, var emot kärnvapen och att han själv ämnar följa denna vilja. Men Nordkorea har knutit sin avrustning till att USA först måste upphöra med sin fientliga hållning mot landet, skriva under ett fredsavtal efter Koreakriget 1950—53 och ta hem alla sina soldater från Sydkorea. Det är krav som enligt bedömare ofrånkomligen hindrar alla försök att nå en förhandlingslösning.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro