ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vad händer när bostadsbubblan spricker? Finns den överhuvudtaget? Och ärligt talat, vad är det för något?

Metro · 13 Dec 2016
Uppdaterad 13 Dec 2016
Konsekvensen när bubblan brister och bostadspriserna sjunker blir att bostadsägarna inte känner sig lika ”rika” som förut, eftersom deras bostad är mindre värd än vad de trott.

Konsekvensen när bubblan brister och bostadspriserna sjunker blir att bostadsägarna inte känner sig lika ”rika” som förut, eftersom deras bostad är mindre värd än vad de trott. Foto: Colourbox


Okej. En sak ska först klargöras: läget är inte helt solklart. Även de så kallade experterna är inte helt överens om hur bostadsbubbla” ska definieras eller om vi överhuvudtaget har en bubbla i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Men nobelpristagaren och nationalekonomen Joseph Stiglitz har formulerat en beskrivning som många verkar luta sig mot. Nämligen att vi befinner oss i en bostadsbubbla när priset på bostäder ökar och ökningen inte beror på så kallade ”fundamentala faktorer” som till exempel låga räntor och höjda löner.

Men en bubbla kan inte bli hur stor som helst. För när priserna stiger till en nivå då inte ens tungt belånade köpare kan betala det pris som en alltför hoppfull säljare förväntat sig kommer bostadsmarknaden stanna av, efterfrågan minska och priserna börja sjunka – plopp! – den så kallade bubblan har då spruckit.

Konsekvensen när bubblan brister och bostadspriserna sjunker blir att bostadsägarna inte känner sig lika ”rika” som förut, eftersom deras bostad är mindre värd än vad de trott. Det leder till att folk hellre sparar sina pengar istället för att gå loss med kontokortet. Det i sin tur kan leda till en lågkonjunktur, med ökad arbetslöshet och andra tråkigheter som följd.

Om vi har en bubbla i Sverige? Kanske, kanske inte.

De flesta experter verkar stå på nej-sidan, men det finns också de som påstår att vi faktiskt befinner oss i en bostadsbubbla. Så om man själv känner sig lite lost eller korkad för att man inte riktigt begriper sig på den här bubbelgrejen kan man ju i alla fall trösta sig med att man långt ifrån är ensam.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro