ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad händer nu? 10 frågor om Sveriges nya regering

Aron Andersson · 15 Sep 2014
Uppdaterad 15 Sep 2014

Foto: TT


Vad kan fälla regeringen? Hur svårt får S att få igenom sin budget? Kommer någon att samarbeta med SD? Metro reder ut frågetecknen efter valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur lång tid har Stefan Löfven på sig att bilda regering?

Det ska ske så snart som möjligt. Men först måste han bli statsminister. Det är talmannens uppgift att presentera en statsministerkandidat som riksdagen sedan får rösta om. När talmannens förslag har presenterats ska omröstningen ske inom fyra dagar. Därefter ska den nya statsministern bilda regering, så snart som möjligt.

Vad kan fälla regeringen?

– Budgeten. Om alliansen faktiskt lägger en proposition som de fyra allianspartierna och SD röstar för så blir det jättesvårt att ha en samlad regering. Men exakt vad som händer är omöjligt att förutsäga, säger Stina Morian, politisk analytiker.

Om S bildar minoritetsregering med V och MP, hur stora problem kommer SD att innebära?

– SD har röstat med alliansen i fler förslag än med de rödgröna. Frågan är om SD kommer att trilskas lite mer med sin nyvunna position. De kommer inte att stöjda en rödgrön regering och de kommer aktivt att rösta emot deras förslag. Det kommer att vara svårare, säger Stina Morian.

Kommer C och FP ändra sig och samarbeta med S?

– Det finns en chans i enstaka sakfrågor. Men det betyder inte organiserat samarbete och får S inte till något sådant så blir det tufft. Att byta block kan uppfattas som ett svek, även om det handlar om att ta ansvar för landet i någon mening, säger Stina Morian.

Kommer fler partiledare än Reinfeldt att avgå?

– Åtta av nio valvakor var inte jätteglada i går. Jag tror att någon mer kommer att avgå under mandatperioden, men inte just nu. Det kommer att ske efter påtryckningar inom partiet, vilket Reinfeldt ville undvika, säger Stina Morian.

Vem tar över efter Reinfeldt?

– Catharina Elmsäter-Svärd. Jag tror att moderaterna skulle vinna på att ha en kvinna, av de kvinnor som nämns är hon mest skicklig. Anna Kinberg Batra är en annan omtyckt kandidat eller Ulf Kristersson. Det är de tre det står mellan, säger Stina Morian.

Hur sannolikt är det att det blir nyval?

Extraval kan hållas om riksdagen inte godtar talmannens förslag till statsminister. Men talmannen får först fyra försök att utse statsminister. Om inget godkänns ska extra val anordnas inom tre månader. Regeringen kan också vid senare tillfälle avgå av olika skäl, till exempel om de har svårt att bilda majoritet i svåra frågor.

När måste budgeten vara klar?

Absolut sista datum är den 17 november. Men efter det regeringsskiftet har genomförts måste budgetens presenteras inom tre veckor. Så det kan bli ett tidigare datum. 

Vad händer om budgeten inte godkänns?

– Får S inte igenom budgeten så måste de avgå. De kan inte regera om de inte får igenom budgetar. Men de kan också få stå ut med en borgerlig budget, det vore inte jätteroligt, och det vore inte bra för Sverige, säger Stina Morian.

Kommer någon att samarbeta med SD?

– Någon gång kommer det att hända. Det kan hända i några kommuner och på det sättet bli mer rumsrent än tidigare. I kommuner som Sjöbo har SD fått över 20 procent av rösterna. Det är klart att de kommer få någon form av inflytande. Men i riksdagen kommer ingen att samarbete med SD under den närmsta tiden, säger Stina Morian.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro