ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad händer om man inte deklarerar i tid? Här är expertens svar på läsarnas deklarationsfrågor

Natalie Demirian · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017
Johanna Kull är nationalekonom och sparanalytiker på Avanza.

Johanna Kull är nationalekonom och sparanalytiker på Avanza. Foto: Avanza/TT/Montage


Nu kan alla se sitt skattebesked och deklarera hos Skatteverket. Miljontals svenskar ska antingen betala eller få tillbaka pengar och vanlig ordning dyker en hel del frågor upp i samband med deklarationen. Nationalekonomen och sparanalytikern Johanna Kull på Avanza Bank svarade på läsarnas funderingar på Metros Facebooksida.

klar

Artikellänk är kopierad

Se hela videoklippet från livesändningen på Metros Facebooksida här eller läs ett urval av Johanna Kulls svar nedan.

När kommer skatteåterbäringen?

– Du kan få skatteåterbäringen redan till påsk och det är lite nytt för i år, i vanliga fall brukar det vara att man får pengarna till midsommar. Om man anmäler sig till en digital brevlåda innan den 26 mars och sedan deklarerar i appen eller e-tjänsten innan den 29 mars utan att du gör några tillägg eller förändringar så kan man få pengarna redan till påsk. Om du inte har en digital brevlåda eller gör några ändringar i deklarationen så kan du få pengarna till midsommar om du deklarerar digitalt.

Varför får man restskatt eller skatteåterbäring?

– Det baseras på hur mycket skatt du betalade förra året. Det beror alltså på om du har betalat för lite eller för mycket skatt under förra året.

Vilka är de vanliga ändringarna som folk brukar göra i deklarationen?

– Det kan vara att man har ett avdrag för att man till exempel kör mycket bil i tjänsten, eller att man har ett dubbelt boende och jobbat på en annan ort under en viss period. Det är ganska vanligt för studenter, att man är skriven på en ort och hemma hos föräldrarna i en annan ort när man till exempel sommarjobbar.

Jag köpte ett hus förra året i juni, är det något jag behöver göra i min deklaration innan jag signerar?

– Nej, men det beror på om du har sålt en bostad innan också. Har du sålt en bostad innan du köpte så behöver du fylla i en bilaga om det. Men har du bara köpt så är det ingenting som du behöver göra.

Kan jag göra avdrag för specialkost på grund av sjukdom?

– Där skulle jag gå in på Skatteverkets hemsida och kolla i deras avdragslexikon där alla godkända står. Där står det också väldigt tydligt vilka krav och förutsättningar som gäller.

Hur ska jag deklarera värdepapper och aktier utan vinst på dem?

– Det beror på var man har värdepappren. Sparar man sina aktier på ett investeringssparkonto, ISK, då behöver man inte deklarera överhuvudtaget, utan det blir schablonbeskattat. Har du däremot köpt eller sålt aktier på en vanlig aktie- och fonddepå så måste du fylla i en så kallad K4-blankett.

Får man göra avdrag för kurslitteratur som student?

– Nej, det får man inte.

Vad kan man göra för att slippa betala tillbaka på skatten hela tiden?

– Att man får betala betyder att man har betalat för lite skatt förra året. Det man kan göra är att prata med sin arbetsgivare och höra om de kan gå efter en högre skattetabell.

Vad händer om man inte deklarerar i tid?

– Den 2 maj vid midnatt är det deadline. Deklarerar du inte i tid så kan du få förseningsavgifter. Var ute i god tid. Många väntar in i det sista och då kan det vara ett högt tryck på Skatteverkets hemsida.

När man gör reseavdrag, ska man skicka in kvitton på allt, brukar Skatteverket kräva det eller kan det räcka med banktransaktioner?

– Vanligtvis så kräver Skatteverket inte det, men man ska kunna visa upp sina utgifter på förfrågan. Om det räcker med banktransaktioner eller om det ska vara fysiska kvitton, det får man fråga Skatteverket.

Avdrag på kolletivtrafik, SL-kort och så vidare. Hur fungerar det?

– Man kan göra avdrag på utgifter över 10 000 kronor. Den summan kommer till exempel inte SL-kortet upp till. Summan som överstiger 10 000 kronor kan du göra avdrag för om du uppfyller villkoren.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro