ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad händer om publiken inte är vår vän?

metro · 30 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

David Hakken – IT-etnolog

klar

Artikellänk är kopierad

Idag funderar den upproriske IT-forskaren på Web 2.0. En term som vanligtvis kopplas samman med Tim O’Reilly, förläggare av många böcker om öppen källkod. Web 2.0 är en etikett på den nya webben som byggs kring sociala nätverk som My Space och Facebook, mediesajter som Youtube och informationskällor som Wikipedia. Genom att ställa det användargenererade materialet på sådana sajter mot den mer centraliserade strukturen och innehållet på den gamla webben, är de som använder den nya etiketten snabba med att bli entusiastiska över den nya sociala makt som håller på att utvecklas.

Vissa av mina kolleger reagerar på den nya webben genom att påpeka för sina studenter att ”de där nakenbilderna du tog av dig själv när du var full, de försvinner aldrig från Facebook” – och att ”de kommer att hemsöka dig när du söker jobb senare i livet”. Andra vägrar att låta Wikipedia fungera ens som referens i uppsatser. Ytterligare andra är däremot nyfikna på det nya, både sociala och ekonomiska, som växer upp kring onlinespel som ”World of warcraft” och det spellika Second Life. Geoffrey Fox som jobbar som bioinformatikforskare på Indiana University ser på de sociala nätverkssajterna som ett sätt att sprida sin vetenskapliga forskning och på så sätt komma runt den vetenskapliga hegemonin som råder i dag. Danah Boyd på Institute for Distributed Creativity är särskilt bra på att titta på hur tonåringar använder ny teknik. Hon drar uppmärksamhet till den fantastiska tillväxten av en osynlig publik som studerar vårt sociala beteende. Fram tills i dag har vårt sociala liv varit möjligt eftersom vi kan skapa oss en bild av vem som kommer att iaktta oss när vi gör något. Det intressanta med Web 2.0 är att vi inte vet vem som är publiken, men agerar som om den vore vår vän. Men om den inte är det? Som Geoffrey Fox påpekar hanterar Web 2.0 säkerhet genom att ignorera den. Ingen behöver en säker inloggning, åtminstone inte innan sajten börjar ta betalt, och även då är det bara pengarna som behöver vara säkra, inte avataren. Kunskapsnätverkande måste stödja både den sociala och faktiska delen av vetande. Kommer Web 2.0 att kunna uppnå detta? Den som lever får se.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro