ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vad händer om regeringen avgår, egentligen?

Filip Häggberg · 27 Jul 2017
Uppdaterad 27 Jul 2017
Anna Kinberg Batra och Alliansen vill avsätta tre av Stefan Löfvens ministrar. Talmannen Urban Ahlin i mitten.

Anna Kinberg Batra och Alliansen vill avsätta tre av Stefan Löfvens ministrar. Talmannen Urban Ahlin i mitten. Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/Stina Stjernkvist/TT


Alliansen meddelade i går att de vill avsätta tre ministrar genom en misstroendeförklaring. Enligt medieuppgifter kan den nuvarande regeringen välja att avgå som följd av det. Men vad händer då?

klar

Artikellänk är kopierad

• Det första som händer är att statsministern, i det här fallet Stefan Löfven, meddelar talmannen att regeringen har för avsikt att avgå. Talmannen avsätter då regeringen.

• Sedan är det talmannen, Urban Ahlin, som får en nyckelroll. Först begär han att den avgående regeringen ska sitta kvar som övergångsregering för att sköta löpande frågor.

• Efter det börjar talmannen att bilda den nya regeringen. Han överlägger med partiledarna och de vice talmännen för att få en uppfattning om hur en regeringskonstellation, som får stöd i riksdagen, kan se ut. Sedan väljer talmannen en statsminister, och ger det som förslag till riksdagen, och meddelar vilka partier som ingår i den nya regeringen.

• Förslaget prövas sedan i kammaren, i en öppen omröstning. Det innebär att om mer än hälften av riksdagens 349 ledamöter röstar emot förslaget, förkastas det. Om inte godkänns förslaget.

• Godkänner inte riksdagen talmannens förslag får han tre nya försök på sig. Godkänns inget av de förslagen blir det extraval inom tre månader.

LÄS MER
Alliansen vill väcka misstroendeförklaring – det här är vad det innebär

Källa: Riksdagen 

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro