ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vad har Marx att säga oss i dag"

metro · 21 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur mycket har Karl Marx att säga oss idag? Han föddes en majdag 1818 i Tyskland, fadern var rabbin och själv skulle han bli en i det där långa följet av lysande judiska intellektuella som innefattar namn som Sigmund Freud, Rosa Luxemburg, Albert Einstein. Ständigt på flykt genom det reaktionära Europa hamnade han till sist i London och det var där han skrev sitt verk Kapitalet. Den som läser om hans liv i de många biografierna kommer, oavsett politisk uppfattning, att känna det: Här är en tänkare som gick till roten med problemen och inte nöjde sig med att skrapa på ytan. Och inte bara det: Det finns något rastlöst, glatt, muntert i hela hans attityd; som valspråk hade han sentensen ”Intet mänskligt är mig främmande.”  Hur mycket har Marx då att lära oss idag? På ett plan: ingenting. Han analyserade sin tid långt innan frågor som rör det kapitalismens hot mot hela biosfären var aktuella. Den socialism han drömde om – men klokt nog aldrig i detalj gav några recept för - var knappast grön. Han var ett barn av industrialismen. I analysen av det ekonomiska system som idag griper om nästan hela planeten är han däremot högaktuell. Det system han försökte förstå för 150 år sedan är i grunden samma system som nu och den som bär med sig Marx i medvetandet förvånas inte över kriser som plötsligt kan kasta ner hela regioner eller länder i massarbetslöshet. Ändå hade Marx en dubbel syn på kapitalismen. Han menade att den frigjorde helt nya krafter i den mänskliga civilisationen. Krafter som till slut möjliggör att vi tar steget ut ur förhistorien och in i en tid när exploateringen av människor upphör. 

Det är därför som Marx i slutändan ändå kan användas i gröna, ekologiska syften: Han skönjde ett slut på den era där profiten och inte människans behov avgör vad som ska produceras. Hans verk säger oss detta: det går att föreställa sig en värld där människans behov, som också är biosfärens, går före profiternas. I den meningen finns det hos Marx - kanske hämtad från hans judiska bakgrund - närapå ett slags messiansk föreställning: en ny himmel, en ny jord. Skyddsomslaget till min gamla utgåva av Kapitalet är röd. När jag satt i en TV-soffa i fredags morse hade jag med mig det, med en röd rosett knuten om det, för att pynta julgranen i studion. Det gröna och det röda lyste över morgonsverige. + Nu vänder det: Dagarna blir längre, ljuset mer generöst, ansiktena mer hoppfulla.   – Reinfeldt tar till gamla högerkonservativa knep i sitt jultal när han kräver hårdare tag mot brottslingar.  

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro