ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vädervarning: Hård blåst och 20 centimeter snö väntar

Annica Ögren · 7 Jan 2019
Uppdaterad 7 Jan 2019
Under tisdagen väntas en hel del snö och hård blåst i flera delar av landet.

Under tisdagen väntas en hel del snö och hård blåst i flera delar av landet. Foto: TT.


Lågtrycket håller i sig under tisdagen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Gävleborg samt Upplands- och Roslagskusten. "Det är besvärligt väder då det blåser en hel del", säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan under måndagskvällen drog ett lågtryck in med nederbörd över de sydligaste delarna av Sverige, som under natten till tisdagen väntas sprida sig uppåt i landet över de mellersta delarna.

SMHI utfärdade en snöfallsvarning klass 1 under måndagskvällen för Dalarna, Värmland, Örebro och Gävleborg.

Har utfärdat en klass 2-varning

Och lågtrycket håller i sig även under tisdagen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall i samband med vind för såväl Gävleborg och Upplandkusten som för Roslagskusten.

Med en temperatur runt noll eller någon enstaka minusgrad råder även en klass 1-varning för Västmanland och Uppland på tisdagen.

– Temperaturen på dagen kommer ligga runt nollan, och plusgrader i södra Sverige. Med snöfall runt noll eller någon enstaka minusgrad blir det ett blött inslag av snön, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI väntas mellan fem och 15 centimeter snö falla under dagen, och i Uppland och Gästrikland väntas upp emot 20 centimeter snö.

– Det kan komma mer snö i efterhand men inte med samma intensitet, säger Moa Hallberg.

Det kan bli snödriv och väldigt besvärligt

Roslagskusten drabbades i förra veckan av stormen Alfridas härjningar, och många i området är fortfarande strömlösa. Med det nya snövädret på tisdagen varnar SMHI för att läget kan bli besvärligt för alla på vägarna, och framförallt för de som befinner sig i kustnära områden.

– Det är besvärligt väder då det blåser en hel del. Det kan bli snödriv och väldigt besvärligt så man bör ta det försiktigt om man ska ut med bilen.

Lågtrycket rör sig sedan bortåt sydost under tisdagskvällen och fram mot onsdagen. Temperaturen väntas ligga kvar runt noll eller någon enstaka minusgrad även då, men väderförhållandena på onsdagen väntas bli betydligt lugnare, enligt SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro