ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

VÄDRET I JULHELGEN: Julafton blir grön med 10 +

Stockholm Jenny Andersson · 19 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Den som hoppas på en vit jul, hoppas i onödan, värmen håller i sig och slår rekord i många delar av landet, säger Jan Näs meterolog på SMHI.

Sista chansen för snö kommer ske under onsdagskvällen då de sista minusgraderna kan avläsas på termometrarna i södra halvan av landet. – Temperaturerna kommer att svänga kraftigt under den närmsta veckan. Eventuella snöflingor som lagt sig kommer smälta fort då resterande delen av veckan bara bjuder på plusgrader mellan 5-10 grader i Götaland och Svealand, säger Jan Näs meterolog på SMHI.

De sista dagarna av julhandeln kommer ske i höstgrader, med uppehållsväder och sol. Inför självaste julafton väntas en värmetopp på uppemot 9-10 grader i mellersta och södra Sverige. – Tio grader på julafton är mycket ovanligt och i huvudstaden slår det rekord sedan 1986 då maxtemperaturen i december låg på 10,5 grader, säger Jan Näs.

Det milda vädret håller i sig även under mellandagarna med temperaturer strax över nollan. I norr kan ytterligare snöfall komma då temperaturerna ligger på några få minusgrader. För söderbor lär snöfallen dröja eftersom även nyårshelgen spås bli grön. Lite frostat gräs kan det dock bli tal om då temperaturerna inför de nya året sjunker under nollsträcket. – Vintertrenden från förra året verkar hålla i sig, då kom inte det första snöovädret förrän i mellandagarna men sen höll snön i och för sig ända till mars, säger Jan Näs.

JENNY ANDERSSON [email protected]

TILL KARTA

En-vit-jul-strecket kan dras mellan Idre och Umeå. Söder om fjällen blir det en grön jul. Julafton – Milt väder, men blåsigt med temperaturer på 9-10 plusgrader i södra halvan av landet. Minusgrader i norra Norrland. Juldagen – uppehållsväder, 4-5 plusgrader i Götaland och Svealand, ett fåtal minusgrader i Norrland. Annandagen – temperaturerna sjunker och hamnar strax över nollan. 0-3 grader i inlandet och 4-5 grader längs kusterna. Minusgrader i Norrlandsfjällen och inlandet. KÄLLA: SMHI

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jenny Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro