ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vadslagning ska hjälpa forskarvärlden

Gunnar Harrius · 2 Okt 2018
Uppdaterad 2 Okt 2018

Foto: Pixabay


Nya forskningsprojekt har visat att många samhällsvetenskapliga studier innehåller falska eller opålitliga resultat. Nu vill forskare kunna förutse falska resultat med hjälp av betting.

klar

Artikellänk är kopierad

I höst publicerades en internationell studie där 21 studier inom samhällsvetenskap från två av världens mest prestigefyllda vetenskapliga tidskrifter återskapades. Målet var att se om de ursprungliga resultaten stämde, och bara i 13 av 21 studier hittade forskarna stöd för resultaten.

– Jag tror inte att forskare gör det här medvetet, utan att man lurar sig själv i samma utsträckning som man lurar andra, säger Anna Dreber Almenberg, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, som är en av dem som genomfört studien.

Resultaten är oroande, men studier använde sig också av prognosmarknader där forskare på förhand får slå vad om vilka resultat som är sanna.

– Generellt sett ser vi att forskare är väldigt bra på att förutse vilka resultat som kommer att hålla. De falska resultaten som publicerats, kanske inte är riktigt lika problematiska som vi trott, för många forskare trodde ändå inte på dem, säger Anna Dreber Almenberg.

Nu hoppas Anna Dreber Almenberg att man ska kunna använda prognosmarknaderna för att sortera ut vilka resultat som är trovärdiga, och på så sätt använda resurser på ett mer effektivt sätt.

– Det visar att det också är något systematiskt med de här studierna som andra forskare verkligen plockar upp. Det handlar om enkla tumregler kring sannolikhet, säger hon.

Artikeln publicerades först på kapitalet.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Gunnar Harrius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro