ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våg av guldrån i Skåne: "Det är ett modebrott"

Johan Mårtensson · 22 Mar 2013
Uppdaterad 22 Mar 2013
Många Malmöbor blev vittnen till rånet.

Många Malmöbor blev vittnen till rånet. Foto: Johan Mårtensson


En våg av guldrån sköljer över Skåne. Så sent som i går rånades en guldbutik vid Möllevångstorget i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Mitt i lunchrusningen slog de till. Många Malmöbor blev vittne till hur rånarna stormade in i guldbutiken vid torget och sedan flydde i en Audi. 

– Bilen hittades kort därefter i Södra Sofielund. Den var anmäld stulen, säger Calle Persson, informatör vid Malmöpolisen.

Gårdagens rån är det senaste i raden av guldrån i Skåne. Det höga guldpriset är en orsak till vågen. Men enligt Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, är en minst lika viktig förkla ring att det blivit något av en merit i den kriminella världen att ha rånat en guldaffär.

– Det är ett modebrott. Den kriminelle bygger sitt ”cv”, och efter ett lyckat guldrån stiger han i hierarkin, säger Geijer.

Enligt honom föregås rånen ofta av planering. Ligorna rekognoserar, kartlägger flyktvägar och stjäl fordon. 

– Det finns folk som livnär sig på rånplaner. De lägger ut dem till högstbjudande, som vilken konsultverksamhet som helst. En grovt kriminell kan också ha ett antal anställda som utför rånen åt honom, säger Geijer. 

Guldsmyckena som ligorna kommer över smälts ofta till tackor, enligt Lennart Bergergård, inspektör på kriminaljouren i Malmö.

– Många skickas utomlands där gärningsmännen får ännu bättre betalt.   

Sent i går kväll hade ingen gripits för guldrånet vid Möllevångstorget, men polisen har gott hopp om snabb uppklarning.

– Teknikerna går igenom bilen och rånarna finns på övervakningsfilm, så våra förutsättningar kunde vara sämre, säger Calle Persson på Malmöpolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro