ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våg av laserattacker mot polishelikoptrar

Leif Oldenburg · 12 Apr 2013
Uppdaterad 12 Apr 2013
Våg av laserattacker mot polishelikoptrar

Våg av laserattacker mot polishelikoptrar


klar

Artikellänk är kopierad

Under drygt en månad har polisens helikoptrar beskjutit med laser vid fem tillfällen. – Förr eller senare händer det något allvarligt, säger Thomas Lindell, chef för polisflyget vid Rikskriminalen.

Beskjutningarna inträffade när helikoptrarna befann sig över Rinkeby-Tensta, Rissne, Husby-Akalla och Södermalm. Varje år beskjuts ett 20-tal polishelikoptrar med laserpekare

– Det här började för några år sedan. Det är en typisk storstadsföreteelse och problem för alla typer av flyg. Även Göteborg och Malmö är drabbat, säger Thomas Lindell.

Den som träffas av en laserstråle i ögat blir tillfälligt bländad. En kraftig laserstråle kan orsaka permanent blindhet. Om piloterna upptäcker laserstrålen har de möjlighet att sätta på sig skyddsglasögon.

– Som tur är har ingen av våra piloter blivit skadad, säger Thomas Lindell.

Innehav av gröna laserpekare är olagligt i Sverige. Men laserpekarna är lätta att köpa över internet. Dessutom smugglas många laserpekare in från Asien där de säljs helt legalt.

Rent juridiskt räknas inte laserpekare som vapen. Den som köper, säljer eller innehar en laserpekare bryter mot strålskyddslagen och kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.

– I USA dömde man nyligen en person till åtta års fängelse och dryga böter. Här i Sverige har de få som dömts bara fått böter, säger Thomas Lindell.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro