ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våga anställ en nyanländ – man måste inte kunna perfekt svenska

Metro · 7 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2015

Foto: Montage/Privat/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

Alla Sveriges arbetsgivare tillsammans med kommuner och myndigheter kan påskynda etableringen för nyanlända genom anställning eller praktikplatser. Det finns ett behov av kompetens i olika områden i Sverige: läkare, lärare, it-specialister samt ingenjörer. Det finns arbetsgivare som har lyckas anställa nyanlända. Det finns också många företag som har bidragit mycket genom att ge nyanlända en chans.

Tack alla Sveriges arbetsgivare som har gjort skillnad! Mycket ansvar ligger på alla arbetsgivare när det gäller nyanländas etablering i Sverige. Jag tror att en stor del av lösningen på Sveriges framtidsutmaningar finns hos nyanlända, bara man vågar släppa in dem. Jag vill särskilt framhålla att nyanländas kompetens kan bli mycket värdefull för Sveriges tillväxt och utveckling. Se därför kompetensen hos personerna – inte deras hudfärg, etniska bakgrund eller efternamn.

► LÄS MER: "Kreativa invandrare kan rädda jobben"

Jag tror att arbetsgivare har en väldigt viktig roll för situationen i Sverige i dag. Genom att öppna dörren till ditt företag för nyanlända kan individen, företaget och samhället växa. Många kommer hit med hopp, drömmar och en stark vilja. Många är välutbildade och har kompetenser som Sverige behöver. Myndigheterna är öppna och vill hjälpa företagen som vill ta emot nyanlända. Arbetsgivare som vill ta emot nyanlända för att integrera dem på arbetsmarknaden och göra skillnad kan kontakta Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, kommunerna.

Sverige behöver fundera på om det lönar sig att ha en väg som är fylld med inskränkthet, av rädslor och fördomar, eller om man vill gå i bräschen för ett land där man ser till alla människors bästa? Många ser Sverige som ett öppet, växande land som går först i kampen för mänskliga rättigheter. Att få ett arbete och komma in i samhället är också en del av mänskliga rättigheterna. Förstör inte denna bild om Sverige nu när den är som viktigast!

Många har sagt att det gick snabbt för mig att lära mig svenska och komma in i systemet. Detta tack vare Rune Routovaara, dåvarande vd på Nyhléns Hugossons i Luleå och dåvarande arbetsförmedlingschef i Kista Sven Zachari som släppte in mig genom att anställa mig även om jag inte pratade perfekt svenska då. Genom jobbet blev jag snabbt mycket bättre på språket. Nu jobbar jag på nationell nivå, gör skillnad för både samhället och andra människor, samt tar mitt ansvar i Sverigeprojektet.

► LÄS MER: "Rut-avdraget hjälper invandrare att få jobb"

Det gäller att få jobb eller praktikplats samtidigt som man pluggar svenska. Kombinationen att läsa språket och att ha ett sammanhang där man kan träna språket är det viktigaste för etableringen. Låt alla arbetsgivare ställa upp för "Sverige tillsammans"-initiativet som statsminister Stefan Löfven lanserade. Låt oss inte slösa resurser – för det är insidan som räknas, inte hudfärg, hårfärg eller efternamn.

Sverige kommer att bli mycket starkare och rikare om vi alla vågar släppa in nyanlända. Mångfalden berikar oss.

Patrick Amofah

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro