ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våga släppa alla dina förberedelser

Kristian Borglund · 22 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Emma Troedsson jobbar som säljtränare.

Emma Troedsson jobbar som säljtränare. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Ambitiösa förberedelser i all ära. När du väl sitter på jobbintervjun är en sak viktigare än alla andra: din förmåga att vara närvarande.

Stunden då du har rekryteraren framför dig är i själva verket en säljsituation där du ska sälja din förträfflighet.

I det avgörande läget är det lätt att kliva in samma fälla som många säljare går in i: att spela upp en scen med ett välskrivet manus av förberedda frågor, förberedda saker att säga och saker du vill framhålla.– I alla försäljningssituationer, oavsett om det är dig eller en tjänst/produkt som du säljer, är det viktigast att bygga en relation med den man möter. En relation kan bara byggas när både parter är närvarande, säger Emma Troedsson, som jobbar som säljtränare.

Hon ger exempel från en vardaglig situation:– Om du träffar en vän över en kopp kaffe och märker att vännen inte lyssnar på vad du säger utan sitter och tänker på nästa sak att säga, hur känns det? Jag skulle bli ganska irriterad. Det är precis samma sak på vid en intervju eller ett säljmöte. Det är bättre att vara uppriktigt nyfiken och på det sättet också visa att man är duktig på att bygga relationer. Det är något som i princip alla arbetsgivare efterfrågar idag.

Skall man inte förbereda sig alls inför intervjun, tycker du?– Jo, absolut – så länge man har förmågan och närvaro nog att kunna släppa alla sina förberedelser om samtalet går åt ett annat håll än det man förväntar sig.

3 tips

1. Visualisera närvaron Före intervjun kan du skapa en mental bild av hur du genomför intervjun med total trygghet och närvaro. Spela upp denna ”inre film” medan du slappnar av åtminstone fem gånger före intervjun. 2. Våga vara tyst också För mycket prat kan skapa distans i mötet. Om intervjuaren är tyst är det ofta ett tecken på att hon eller han behöver smälta något. Försök att känna trygghet i situationen.3. Var närvarande i kroppHälsa med en neutral kroppshållning med fötterna i höftbredd och rak rygg. Många (speciellt kvinnor) ”väger” omedvetet på höften och det ger ett osäkert intryck. De första tre minuterna är avgörande för att skapa trovärdighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro