ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våga vägra bikini – kör på baddräkt i sommar

Metro · 18 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Utetemperaturen stiger och kläderna åker av. Med det kommer bikiniångesten för många kvinnor. Skippa detta hemska plagg och köp en baddräkt i stället. Till skillnad från bikinin gör den dig snyggare, skriver Rebecca Weidmo Uvell, opinionsbildare och liberal feminist.

Just den här tiden på året, när syrenen blommar och de första sommardagarna äntligen omfamnar oss i ljum sommarbris och varma kinder på uteserveringar, kommer den krypande. Bikiniångesten.

Varje januari är för många kvinnor fyllda av nya löften - i år ska bikinisäsongen ägas. Vid påsk har jobb, eviga förkylningar och en vår som aldrig vill komma dödat mångas kraft och motivation helt. I juni, när värmen äntligen kommer, och du går till jobbet barbent inser du plötsligt att det inte bara är jobbkläderna som blir tunnare nu. Snart ska du offentligt gå runt i den mest privata outfiten av dem alla. Bikinin. Eller, som det i själva verket är, ett badbart underklädesset. Du är inte redo. Inte den här sommaren heller. Många kvinnor traskar modfällda runt på stan så här års för att hitta en bikini de vet att de ändå inte passar i och plågar sig i omklädningsrummens obarmhärtiga ljus.

Jag gick förbi en cancersjuk kvinna på vägen till jobbet. Som stod med långärmat och mössa i gassande sol och väntade på bussen mot Karolinska sjukhuset. Att se henne påminde mig om det som borde vara självklart. Att det enda viktiga är att kroppen fungerar som den ska. Och den är fantastisk. Min egen har burit inte bara ett barn utan två barn, samtidigt. Den har fixat påfrestningar som kejsarsnitt, gallsten, och blindtarmsinflammation. Den kan springa, åka skidor och jaga busiga barn.

Men det är slitna ord. Vi vet det här. Ändå lägger vi ner så mycket energi på att tänka på hur vi ser ut. Om vi har tur kan vi se något som tillfälligt tar oss ur den ytliga bubblan men så fort ögonblicket försvinner är vi tillbaka. Det kan man tycka vad man vill om men så är det. Men ska vi nu fortsätta jämföra oss med verkliga och inbillade perfekta kroppar, måste vi sluta jämföra oss med fel målbilder. För 40-åriga småbarnsmammor är det helt orimligt att på stranden snegla på 25-åringar, generat titta ner på sin egen bulliga post-förlossnings-mage, försöka dra in den och sucka. Sluta med det.

Titta istället på de ni borde jämföra er med – folk i er egen ålder och som är på samma ställe i livet. En annan sak ni ska sluta med är bikini. Dessa säsongsarbetande plågoandar som få kvinnor mitt i livet passar i, ska ni förpassa dit ni lagt undan andra saker ni tycker att ni vuxit ifrån. Befria er själva från bikini. Omfamna baddräkten. För lika få som passar i bikini, lika många ser fantastiska ut i just en baddräkt. Den framhäver kroppen, trycker till ställen du ogillar och lyfter fram det du är nöjd med. Nu låter jag som en baddräktsförsäljare och det är jag absolut inte. Jag är bara en helt vanlig medelålders mamma som tröttnat på att vara dum mot mig själv och min fantastiska kropp. Jag har därför i år bestämt mig för att våga vägra bikini.

Som ett sommarvarmt feministiskt upprop vill jag uppmuntra fler kvinnor att befria sig själva från strandångest och börja hylla era icke-perfekta kroppar genom att belöna dem med en ett plagg som gör dem snyggare, inte fulare – baddräkten.

Rebecca Weidmo Uvell

Opinionsbildare och liberal feminist

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro