ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våga vägra plast

Hanna Göransson · 15 Feb 2011
Uppdaterad 15 Feb 2011
Många modebutiker och företag har tagit ställning för miljön. Här är tygkassar från Metro, YSL, Gudrun Sjödén, We are what we do, Marie-Claire och Marc Jacobs. 

Många modebutiker och företag har tagit ställning för miljön. Här är tygkassar från Metro, YSL, Gudrun Sjödén, We are what we do, Marie-Claire och Marc Jacobs.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Våga vägra plast. Visa din gröna sida – med en kasse i tyg. Tygkassen är här för att stanna. Det har både konsumenter och fashionistas fattat. Men de svenska klädkedjorna har en del kvar att lära av de stora modehusen. När Yves Saint Laurent lanserade sin tygkasse på New York Fashion Week i höstas blev det en snackis i modevärlden. Varenda fashionista övergav sina exklusiva märkesväskor för en gratis tygkasse med YSL-logga.Designern Anya Hindmarch har också tagit ställning för miljön. Hennes I am not a plastic bag sålde slut på bara några timmar i London. Tygkassen för 5 pund kostade snabbt flera hunda dollar på Ebay. Och när väskan valdes ut som goodiebag på Vanity Fairs Oscarsefterfest förra året var succén ett faktum. Men här hemma är klädkedjorna pinsamt efter. – Vi kommer inte att sluta med våra plastpåsar, säger Håcan Andersson på H & M:s presstjänst. H & M anser att kunderna är mogna för eko men klädkejdan är inte mogen att släppa plastpåsen. Likadant låter det på Åhléns. Varuhuset anser inte ens att det är ett problem. – Nej, vi kommer inte att ge upp våra plastpåsar, säger Gun-Marie Lidström, personalchef med ansvar för miljöfrågor. Vi ser det inte som ett miljöproblem. Men uppe i norr har man fattat. Shoppinggallerian Strömpilen i Umeå är plastpåsfritt. Sedan oktober är det bara tygkassar och papperspåsar som är tillåtet. – Ingen saknar plastpåsarna, säger Ann Werner, centrumledare på Strömpilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro