ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våga vara en idéspruta i vår!

Kristian Borglund · 7 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Marit Deubler är livscoach på Livshandboken.se. 

Marit Deubler är livscoach på Livshandboken.se. 


Experten: Rädsla hindrar dig att vara kreativ

klar

Artikellänk är kopierad

Alla är idésprutor – innerst inne.Det menar Berit Roos, kreativitetskonsult sedan tio år tillbaka.– Vi föds kreativa, men lyckas på något sätt bli av med de kreativa utrycken i vuxen ålder. De torkar ofta bort, säger hon.Torkan beror i första hand på rädslor.– Om man befinner sig i en miljö som inte är uppmuntrande och tillåtande är det mycket svårare att släppa fram sin kreativitet.Så för att bli en idéspruta på jobbet i vår är steg ett att göra miljön mer tillåtande. Då föds fler idéer lättare.

Hur gör jag arbetsmiljön mer tillåtande?– På en arbetsplats satte man upp roliga tidningsklipp på anslagtavlan, så att man fick något nytt att skratta åt varje morgon. Man utlyste en tävling om vem som hittar den roligaste grejen. Sådant bidrar till rätt klimat, säger Berit Roos.

Man kan även själv dra sitt strå till stacken. – Ge dina kollegor mer ryggdunkningar och beröm, prata om positiva saker på lunchen i stället för jämmer och elände, och gör vad du kan för att skapa en positiv spiral. Då blir stämningen ofta bättre även under arbetsmötet, tipsar Berit Roos.Kreativitet handlar också om att våga tänka i nya banor. Ofta hjälper det att omdefiniera det som man vill vara kreativ kring. Ett enkelt exempel: Om du och dina kollegor har i uppgift att ordna en kundaktivitet och ställs inför frågan ”Hur gör vi en kul inbjudan?”, kan du omdefiniera problemställningarna: ”Hur får vi mottagarna att skratta när de ser inbjudan?” eller ”Vad skulle få mig att vilja gå på festen?”

– Det kan också bli lättare att få idéer om man sätter sig på ett fik i stället för i mötesrummet. Nya intryck stimulerar den kreativa processen.Att välja rätt idépartner är också viktigt.– Om dina kollegor är hur oinspierande som helst kanske du kan ta en fika med vaktmästaren? Eller finns det någon annan i ditt nätverk som kan sporra din kreativitet?

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro