ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våga vara i minoritet

Annika Wihlborg · 12 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom

Att vara i minoritet i en mans­dominerad värld – hur klarar man det egentligen? Sara Franzén säger att hon trivs med att jobba på en mansdominerad arbetsplats, särskilt ”den raka kommunikationen”.

Sedan två år tillbaks är hon gruppchef för elektronik hårdvara på Volvo 3P, som är en del av Volvo Lastvagnar.– När jag sökte till Chalmers var det många i min omgivning som ifrågasatte om jag skulle klara av utbildningen och trivas på ett program där mindre än fem procent var tjejer. För mig blev det en drivkraft att bevisa för dem att jag visst fixar det, säger Sara.

Även på fritiden har hon valt att gå mot strömmen. Hennes största intresse är bilar och hon driver den svenska grenen av GirlsGoFast, en klubb för bil- och  motorintresserade tjejer.– I hobbysammanhang be­traktas jag av männen som en entusiast, men i karriären är jag snarare en konkurrent. 

Hon berättar sekreterarhistorien som exempel. Hon har fler erfarenheter. I ett tidigare jobb ingick det att demonstrera ny teknisk utrustning för lastbilschaufförer. Kommentarer som ”Lilla gumman, du kan väl inte köra lastbil” var inte ovanliga.Saras sätt att tackla dessa fördomar är att låta kompetensen tala.– Det är ett bra sätt att häv­da sig som minoritet. Att verkligen gå in för att visa vad man går för, säger Sara.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro