ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Vågar du kliva av på Stockholms mest hemsökta platser?

Metro · 18 Okt 2018
Uppdaterad 2 Nov 2018

Foto: Unsplash


Kalla kårar och hårresande berättelser. Halloween närmar sig och i Stockholms län finns det gott om sägner om spöken och ondsinta skepnader som sprider skräck bland invånarna. Vågar du ta bussen eller tåget till några av de kusligaste platserna?

klar

Artikellänk är kopierad

Är du intresserad av det övernaturliga? Stockholm kryllar av sägner som utspelar sig på platser runt om i länet – spökslottet och den övergivna spökstationen för att bara nämna några. Här är sju tips för dig som vågar ge dig ut på en spökvandring.

Spökjakt inne i stan

Stortorget, Gamla Stan: Detta kan vara Stockholms kusligaste stadsdel och inget för den lättskrämde. Och enligt sägnen härjar spökena vid Stortorget som allra mest under november månad. Natten mellan 8 och 9 november sägs vålnader visa sig på Stortorget i samband med deras dödsdag år 1520 under Stockholms blodbad då närmare 100 personer avrättades på torget. Bland Gamla Stans trånga gränder kan du ta del av fler skrönor om kusliga skepnader och händelser.

Spökparken, Drottninggatan: Högst upp på Drottninggatan, mot Observatorielunden till, ligger Schefflerska palatset – även kallat spökslottet. Namnet spökslottet fick huset efter ett ras som gjorde att en grav i trädgården öppnades och kistan i graven blev synlig. I över 300 år har det talats om att det spökar i huset, men också utanför. Enligt Stockholms invånare har det hörts både konstiga ljud och mystisk musik i området runt spökparken. För att uppleva spökparken tar du tunnelbanan till Rådmansgatan.

Medeltidsmuseet, mellan Gamla stan och Norrmalm: Här kanske det inte spökar särskilt mycket men för dig som är intresserad av sägner om spöken och gastar så är detta väl värt ett besök ändå. På Medeltidsmuseet kan du fördjupa dig i Stockholms medeltida skräckhistoria. Museet är helt gratis att besöka. Ta tunnelbanan till Kungsträdgården eller Gamla Stan och promenera till museet som ligger mellan Kungliga slottet och Operahuset.

Planera din resa till Stockholms hemsökta platser här.

Kalla kårar utanför tullarna

Kymlinge, blå linjen: Kanske har du hört talas om Stockholms spökstation Kymlinge? På den blå linjen mellan Hallonbergen och Kista ligger denna tomma perrong som under året har samlat på sig ett gäng berättelser som kan få vem som helst att få kalla kårar. Den nu ödelagda tunnelbanestationen byggdes i samband med att staden planerade att bygga bostäder i området. Men när byggplanerna skrotades lämnades tunnelbanan åt sitt öde. Enda sättet att uppleva Kymlinge är genom tunnelbanefönstret där den syns mellan två tunnlar.

Kolerakyrkogården, Gullmarsplan: Under 1834 härjade koleran i Sverige och bara i Stockholm dog cirka 3 500 personer. Kyrkogårdarna blev snabbt fulla av alla dödsfall som kom under en så kort tid. Därför fick staden på den här tiden anlägga massgravar utanför tullarna. I dag är platsen vid Gullmarsplan nästan bortglömd och för de flesta är det bara en trevlig park. Med buss eller tunnelbana tar du dig till Gullmarsplan och kyrkogården ligger på andra sidan Nynäsvägen. Frågan är om du vågar gå hit på kvällen?

Kusliga sägner väntar på Ekerö och i Jakobsberg

Fantans hög, Ekerö: Är du från Ekerö så har du kanske hört denna sägnen förr. Fantan är nämligen välkänd på Ekerö och sägs ha mördat sin man och därefter blivit dömd till att löpa gatlopp med medborgare som stenade henne längs vägen. Om hon klarade att springa tills hon skymtade Ekerö kyrka skulle hon frias från brottet. Men strax innan hon hann så långt att hon kunde se kyrkan så föll hon ihop. Platsen där hon föll ihop fungerar än i dag som ett offerkast där förbipasserande slänger en kvist, en sten eller ett mynt för att stilla den vrede som Fantan hyser mot levande människor. Ta dig hit med buss och hoppa av vid hållplatsen Sanduddens vägskäl och promenera cirka 750 meter.

Görvälns slott, Jakobsberg: Skogsfrun – en ondsint vit kvinnoskepnad som sprider olyckor och sjukdomar och död omkring sig. Hon ska enligt sägnen härja både på natten och på dagen och rör sig kring skogsstigarna i närheten av Görvälns slott. Förr använde man ritualer och besvärjelser för att värja sig från hennes förbannelser. Törs du åka hit och möta Skogsfrun? Om svaret är ja så tar du dig enklast hit med buss till hållplatsen Görvälns slott.

Planera din resa här!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro