ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vägglössen bet henne i ögat – nu tvingas hon fira jul med dem

Tomas Lundin · 18 Dec 2014
Uppdaterad 18 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Lusbetten började med röda märken. När lössen började bita vid ögat svullnade det upp.
Lusbetten började med röda märken. När lössen började bita vid ögat svullnade det upp.Foto: Privat /TT

Marias mamma flyttade in i en lägenhet som kryllade av vägglöss. Angreppen blev så svåra att hon fick åka till akuten, men hon får ingen sanering – och ingen ersättningslägenhet.  – Det är förjävligt att min mamma måste bo där.

Redan under flyttdagen märkte Maria att lägenheten i Vällingby i västra Stockholm dit hennes mamma skulle flytta hade lämnats rejält ostädad av den tidigare hyresgästen – men att den skulle krylla av löss kunde ingen ana. 

Trots en rejäl storstädning fick mamman det första bettet efter bara två dagar. Sedan brakade helvetet lös. Mamman fick mängder av röda bett över hela kroppen och till och med i ansiktet. Ett bett gjorde mamman tillfälligt blind på ena ögat. 

– Hon fick åka in till akuten. Läkaren sa att hon absolut inte får sätta sin fot i lägenheten, säger Maria.

Ett första besök av skadedjursbekämpare bekräftade att det var vägglöss i lägenheten, men sedan dess har ingenting hänt. Själv bor Maria långt från Vällingby och systern bor med två barn i en tvåa och har svårt att inkvartera mamman.  – Min mamma ska absolut inte bo där. Att de säger att de inte kan fixa det är skitsnack, säger Maria.

Enligt Anticimex skadedjursexpert Jan Jungerstam kan vägglössen ligga och vila efter att en boende flyttat ut. När sedan en ny person flyttar in blir de mer aggressiva än någonsin.   

– De suger normalt blod ungefär en gång i veckan men de kan klara sig utan värddjur ett tag. Om lägenheten står tom en period är de väldigt hungriga när den nya människan flyttar in. 

Svenska Bostäder kallar situationen ”olycklig” men säger att de inte har en lösning. 

– Haken är att vi har försökt få dit Anticimex och de säger att de inte kan göra någonting förrän efter helgerna. Det är olyckligt för vi skulle vilja att de kom med en gång, säger Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska Bostäder till Metro.

Inte heller kan de erbjuda en annan lägenhet tills lössen är borta.

– Det finns en liten risk att man tar med sig vägglössen till ett annat ställe och det gäller både en evakueringslägenhet och ett hotell. Rekommendationen är att man stannar kvar i lägenheten under sanering. 

Men i det här fallet handlar det väl inte om att bo kvar under saneringen utan om att hyresgästen måste bo flera veckor bland vägglössen i väntan på sanering?

– Tyvärr är det så. 

Svenska Bostäder säger också att de inte kan ta in någon annan skadedjursbekämpare eftersom de är bundna till Anticimex.

– Det är de som vi har ett avtal med och som hyresgästerna har ett avtal med så det finns ingen annan, berättar Anne Kuylenstierna Arnström. Men när Metro kontaktar Anticimex säger pressansvarige Gunilla Carlsson att de definitivt har tid och kan komma inom två dagar, men att det måste skett någon miss i kommunikationen. Familjen kommer att ta ärendet till rätten för att i alla fall få avdrag för hyran under tiden mamman bott i lägenheten och ett färskt rättsfall kan vara till hjälp för dem. För första gången fick en kvinna för ett par veckor sedan tillbaka en del av hyran efter att ha flyttat in i var full av vägglöss. Än så länge är det oklart om Marias mamma kommer att få fira jul med lössen.Fotnot: Maria heter egentligen något annat

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro