ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vägglössen flyttar in under semestern – det här gäller om du drabbas

· 30 Jul 2015
Uppdaterad 30 Jul 2015
Vägglössen attackerar Sverige.

Vägglössen attackerar Sverige. Foto: TT


Statistik från Anticimex visar på en explosionsartad ökning av vägglöss som festar på ditt blod om nätterna, rapporterar Hem & Hyra.

klar

Artikellänk är kopierad

Vägglössen invaderar de svenska hemmen. Under förra året utförde Anticimex runt 19 000 saneringar med anledning av den lilla vägglusen. Nästan 3 000 fler än året dessförinnan.

– Från att vi började mäta 2006 har det gått dramatiskt uppåt. "Explosionsartat" är absolut rätt ord. Särskilt när folk kommer tillbaka från semestern brukar vi se en ökning, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till Hem & Hyra.

►LÄS MER: Vägglössen invaderar Mussies hem: “Vaknar av att de suger blod från mig”

Anledningarna till den dramatiska ökningen är flera: vi reser mer, bor mer på hotell och vandrarhem samt hyr ut våra bostäder i större utsträckning. Dessutom har vägglössen blivit mer motståndskraftiga mot olika bekämpningsmedel.

– Om man inte vet hur man ska bekämpa dem riskerar man i stället att selektera fram vägglöss som är mer resistenta. Det är ett stort problem, säger Håkan Kjellberg till Hem & Hyra.

►LÄS MER: Vet du vilka godisar som innehåller löss?

Statistiken från Anticimex visar att även andra skadedjur ökar. Antalet saneringar av kackerlackor har ökat med hela 60 procent de senaste fem åren.

– När fokus legat på vägglössen har kackerlackorna så att säga smugit fram i skuggan. Än så länge är läget inte dramatiskt, men till skillnad från vägglöss innebär de en smitto- och allergirisk, säger Håkan Kjellberg.

Även råttorna växer sig starkare, förra året genomförde Anticimex 37 000 råttsaneringar.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro