ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vägrade svara på frågor om sin avföring - miste jobbet

Ylva Larsson · 26 Sep 2012
Uppdaterad 27 Sep 2012

Foto: Scanpix


Den kommunanställda kokerskan fick frågor om sitt sexliv, sin avföring och hur ofta hon går i kyrkan. När hon vägrade svara på frågorna blev hon av med jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

För att bedöma om kvinnan skulle klara att komma tillbaka till jobbet som kokerska efter en sjukskrivning fick hon svara på ett personlighetstest. Frågorna handlade bland annat om hennes sexliv, hur mycket alkohol hon drack och om hon gick i kyrkan, skriver Kommunalarbetaren.

– Jag var arg över hur jag behandlades. Och ännu argare blev jag över frågorna. På många av dessa svarade jag ”Det har du inte med att göra.” säger kvinnan till Kommunalarbetaren. 

– Om jag är ateist, kristen eller muslim är min privatsak, säger hon till tidningen.

Efter ett möte med konsulten som Umeå kommun anlitat för att ställa frågorna uppmanades kokerskan att säga upp sig självmant. Fackförbundet Kommunal förhandlar nu med kommunen och tills dess att tvisten är löst har kvinnan lön, men är utan arbetsuppgifter.

Tidningen Västerbottenkuriren har tidigare skrivit att liknande personlighetstest med kränkande frågor om privatlivet har använts för lärare i Umeå kommun.

– Vi har tillsammans med Lärarförbundet försökt att stoppa detta kränkande personlighetstest men kommunen har inte velat lyssna på oss förrän nu, säger Inga–Lill Sjöberg, en av Kommunals tre sektionsordförande till Kommunalarbetaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro