ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vägrar utföra aborter och nekades jobb – det här behöver du veta om domen

Johan Wikén · 12 Apr 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017
Fallet Ellinor Grimmark har pågått i flera år. Nu har Arbetsdomstolen gett sin syn på saken.

Fallet Ellinor Grimmark har pågått i flera år. Nu har Arbetsdomstolen gett sin syn på saken. Foto: TT


Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrar utföra aborter på grund av sin kristna tro. När hon nekades jobb kände hon sig diskriminerad och stämde Region Jönköping. På onsdagen slog Arbetsdomstolen fast att barnmorskan inte har blivit diskriminerad.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellinor Grimmark har sökt jobb som barnmorska på alla tre sjukhus i Region Jönköping. Men när hon meddelade att hon inte ville utföra aborter slutade det med att hon inte fick jobben.

Hur kände sig Grimmark när hon nekades anställning?

Hon kände sig diskriminerad. För några år sedan stämde hon regionen på 260 000 kronor. Anledningen var att Ellinor Grimmark ansåg att de kränkt hennes samvets- och religionsfrihet. Region Jönköping höll inte med och bestred skadeståndsyrkandet. De menade att en barnmorska måste kunna utföra alla uppgifter som ingår i yrket.

LÄS MER
6 saker alla borde veta om aborter

Vad tyckte DO och tingsrätten?

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slog fast att Ellinor Grimmark inte hade diskriminerats. Och tingsrätten i Jönköping gick på samma linje, de dömde henne dessutom att betala rättegångskostnader på närmare en miljon kronor. Grimmark överklagade till hovrätten som beslutade att inte ta upp fallet.

Vem står bakom Grimmark?

I januari visade Sveriges radio Ekot att fallet med barnmorskan var en del av något större. En internationell kampanj med stöd från den inflytelserika kristna lobby- och anti-abortorganisationen Alliance Defending Freedom. De har bland annat skickat inlagor till domstolarna och hjälpt till ekonomiskt.

Vad har hänt nu?

Ellinor Grimmark tog fallet vidare till Arbetsdomstolen. Rättegången inleddes i slutet av januari, nu har deras dom fallit.

”En barnmorska, som nekades anställning då hon inte kunde arbeta med aborter på grund av sin kristna tro och övertygelse, blev inte diskriminerad”, skriver Arbetsdomstolen på sin sajt.

Hon ska därför ersätta Region Jönköping för deras rättegångskostnader. Summan är närmare en miljon kronor. Ellinor Grimmark känner sig besviken efter beskedet.

– Men det var ett väntat besked, säger hon till TT.

Tillsammans med sitt juridiska ombud ska hon nu överväga om de ska överklaga till Europadomstolen.

pil
Det här kom Arbetsdomstolen fram till

– ”att bedömningen enligt diskrimineringslagen leder till att det inte varit fråga om direkt diskriminering eftersom regionens beslut att inte erbjuda barnmorskan arbete inte grundades på hennes religiösa övertygelse utan på att hon inte avsåg att utföra vissa arbetsuppgifter som ingick i anställningarna,”

– ”att bedömningen enligt diskrimineringslagen innebär att det inte heller varit fråga om indirekt diskriminering eftersom regionen haft rätt att ställa upp ett krav att alla barnmorskor ska vara beredda att arbeta med alla arbetsuppgifter inom kvinnoklinikerna inklusive arbete med aborter,”

– ”att det inte skett någon kränkning av barnmorskans åsikts- och yttrandefrihet.”

Källa: Källa: Arbetsdomstolen

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro