ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vaknade när kirurgen skar i ögat – ryckte till

Tomas Lundin · 1 Dec 2014
Uppdaterad 1 Dec 2014

Foto: TT/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

En patient som skulle få en ny hornhinna var bara ytligt sövd och vaknade med ett ryck. Nu är synen för ögat hotat.

Olyckan inträffade på Skånes universitetssjukhus Malmö. Eftersom personen hade lågt blodtryck fick denne en ytligare narkos för att blodtrycket inte skulle sjunka till en farlig nivå.

”Då patienten plötsligt rör på sig under operationen, troligtvis i samband med en host- attack, skadas ögat allvarligt.”, skriver Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) i sitt beslut.

Operationen slutförs efter att patienten fått ytterligare muskelavslappnande medicin och en djupare narkos, men skadorna på ögat är så allvarliga att patientens syn är hotad. En del av ögat fick tas bort till följd av olyckan.

”Vid kontroll på ögonkliniken sju veckor efter operationen bedöms att prognosen inte är god för det opererade ögat”, skriver IVO. 

Inspektionen konstaterar att patienten i detta fall inte var tillräckligt djupt sövd och att nya rutiner behövs. Patienter ska i liknande fall nu få muskelavslappnande mediciner från början. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro