ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vakt: Självmord” på Guantanamo var trippelmord

Tomas Lundin · 16 Jan 2015
Uppdaterad 16 Jan 2015

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Guantanamovakter avrättade fångar och fick det att se ut som självmord. Det hävdar en före detta vakt på fånglägret.

Den nionde juni 2006 hängde sig tre fångar i sina celler på det ökända amerikanska fångkomplexet på Kuba. Så lyder i alla fall den officiella förklaringen. Men den före detta vakten Joseph Hickman menar att det rörde sig om ett trippelmord. 

– De skulle alla tre behöva binda ihop sina händer och fötter, stoppa ner en trasa i halsen, sätta på sig huvor, göra en snara, hoppat i den och hängt sig samtidigt. I ett cellblock där vakterna kollar de intagna var fjärde minut, säger han i en intervju med Vice News

Han menar att en inspektion av cellerna genomförts några timmar tidigare utan att vakterna hittade något som skulle kunna användas för att göra en snara av. 

Hans kommande bok med titeln ”Murder at Camp Delta” beskrivs som ett sätt för honom att få fram sanningen om vad som hänt på basen, långt bort från allmänhetens insyn. 

Hickman säger att han försökt lägga händelserna bakom sig när han läste att ytterligare en fånge hade hängt sig i sin cell. 

De tre männen som enligt Hickman mördades var Salah Ahmed Al-Salami, 37, från Jemen, och saudierna Mani Shaman Al-Utaybi, 30 och Yasser Talal Al-Zahrani, 22. Ingen av dem hade blivit åtalade för några brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro