ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vaktade grannens hus – då gjorde sonen inbrott

Emmelie Wallroth · 8 Nov 2013
Uppdaterad 9 Nov 2013

Familjen var på semester och deras grannar skulle vakta huset. Men grannarnas son tog nyckeln och smög sig in i huset där han stal vapen och värdesaker. Nu döms pojken till ungdomsvård.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden har ingenting med artikeln att göra.
Bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: TT

Som tidningen Mitti tidigare har rapporterat åkte familjen i Vallentuna på semester i somras. Under de två veckor som de skulle vara borta hade de lämnat över hemnycklarna till en grannfamilj som skulle se till huset och vattna blommorna.

– De lämnade i från sig nycklarna till föräldrarna i huset, säger kammaråklagare Catarina Bergqvist till Metro. 

Men nycklarna hamnade plötsligt i händerna på familjens minderårige son. En natt smög han in i huset och plockade på sig en mobiltelefon och smycken. 

Tillsammans med två vänner tog han sig in i huset igen efter några dagar. De låste upp ett kassaskåp och stal enligt domen ett hagelgevär, ett kulgevär och ammunition som pojken sedan sålde.

Han ska också ha tagit nycklarna till familjens bil och kört i omkring en mil, trots att han saknar körkort. Sedan parkerade han tillbaka den vid grannens hus – med nedslitna bromsar, trasig växellåda och trasig handbroms.

Och plötsligt började pojkens föräldrar ana oråd. – Det började med att de såg att ett fönster i grannvillan stod öppet. Först trodde de att det var ett vanligt inbrott, säger Catarina Bergqvist. 

Men när pojkens pappa sedan hittade ett halsband i sonens sovrum så förstod han vad som hade hänt. – Så som jag uppfattade det visste de ingenting om vad han höll på med, säger åklagare Catarina Bergqvist. 

Sonen har nu dömts till ungdomsvård för grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning. Hans två kompisar har dömts till villkorlig dom och samhällstjänst för vapenbrott, häleri och medhjälp till grov stöld.

En av personerna som bor i huset berättar för Metro att händelsen har varit jobbig. – Det har varit jättejobbigt, det är den enda jag kan säga. 

Men mellan dem och grannarna är allting ”nästan som vanligt”. – Vi hjälps åt och är vänner, säger personen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro