ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Väktare på hiphopfilmer luktar rasism och särbehandling

Metro · 15 Sep 2015
Uppdaterad 15 Sep 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

"En publik som kanske inte är så van att gå på bio."

Så uttrycker sig SF:s informationschef om fans av hiphopgruppen N.W.A.

När filmen Straight Outta Compton gick upp på svenska biografer i fredags stod en väktare i dörren till en biograf i Malmö och rev biobesökarnas biljetter. Anledningen var enligt SF att "vissa filmer lockar en viss typ av publik".

► LÄS MER: SF hade väktare på hiphopfilm: "Lockar en viss typ av publik"

Att uttrycka sig på ett sätt som bygger vidare på det utanförskap filmen handlar om skulle i ett annat läge kunna avfärdas som simpel okunnighet. Men att en anställd på Svensk Filmindustri gör detsamma är ingenting annat än oacceptabelt.

Varför SF valde att placera ut en vakt vid filmvisningen i Malmö går att diskutera i oändlighet. Men det största problemet är hur SF följer upp det hela – med bortförklaringar lika diffusa som hårresande. Något som känns som en otrolig förolämpning.

Straight Outta Compton berättar om hur den banbrytande och legendariska hiphopgruppen N.W.A. från Compton förändrade världen runt omkring sig. Filmen har på ett succéartat sätt överträffat alla förväntningar. Kritiker både i USA och Europa har hyllat filmen för dess starka skådespel och övergripande kvalité. Men också för den råa skildring av en för många okänd verklighet som genomsyrar filmen. Straight Outta Compton visar tydligt hur hiphopmusiken spelade en stor roll i att berätta om ett pågående förtryck. Om rasismen mot afroamerikaner, som det så ofta blundas för. Då som nu.

N.W.A. var tydliga med att deras konst är en reflektion av deras egen verklighet. Berättelsen om särbehandlingen och det systematiska nedtystandet är en av många anledningar till att Straight Outta Compton är en betydelsefull film 2015 – en tid då detta fortfarande sker.

Uttalanden som att filmen har ett hiphopbudskap, att vissa filmer lockar en viss publik, eller ännu värre: att publiken i fråga inte är så van att gå på bio, är farligt ignoranta. Vad i hiphopbudskapet är det som gör att väktare krävs? Varför skulle det föra med sig våld? Vad är det som gör att just Straight Outta Compton skulle medföra någon fara? Samma resonemang används sällan, om ens överhuvudtaget, om andra, betydligt mer våldsamma filmer.

Vid åtminstone tre tillfällen under de senaste åren har beväpnade män löpt amok på biografer i USA. Det har resulterat i mellan tio och tjugo dödsfall och ett sjuttiotal skadade. Tänkte SF på samma sätt när filmerna detta skedde under (The Dark Knight Rises, Trainwreck och Mad Max: Fury Road) skulle gå upp i Sverige? Eller är det bara Straight Outta Compton som anses kunna ställa till problem?

Uttalandena från SF:s informationschef väcker frågor. De misstänkliggör stora grupper av människor enbart baserat på ett intresse för en av världens största kulturyttringar. De bygger vidare på exakt den typ av rasism, särbehandling och förtryck som filmen handlar om.

SF lyckas på detta sätt att effektivt alienera i princip varenda svensk som tänkt gå och se Straight Outta Compton på bio.

Antagligen fel sätt att locka en publik som "inte är så van att gå på bio".

Özgür Kurtoğlu

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro