ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vakten var ensam när hon överfölls

Clarence Frenker · 24 Nov 2011
Uppdaterad 24 Nov 2011
Här på arresten i Flemingsberg blev den 65-åriga kvinnliga vakten slagen blodig av en intagen som hon skulle hjälpa till toaletten. Kvinnan fick föras till sjukhus efter överfallet.

Här på arresten i Flemingsberg blev den 65-åriga kvinnliga vakten slagen blodig av en intagen som hon skulle hjälpa till toaletten. Kvinnan fick föras till sjukhus efter överfallet. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX


"Man blir återigen lite bekymrad när man tillåter att det här arbetet får utföras ensam."

klar

Artikellänk är kopierad

Den 65-åriga kvinnliga arrestvakten var ensam när hon vid elvatiden i går förmiddag skulle hjälpa en intagen man till toaletten på polishuset i Södertörn. Men hon hann knappt mer än öppna dörren förrän hon överfölls och misshandlades blodig med sparkar och slag mot huvudet.

Först efter att två poliser kommit till undsättning avbröts överfallet och kvinnan fördes efteråt till sjukhus med ambulans – bland annat med skador i ansiktet.

– Hon är naturligtvis omtumlad och chockad men det är inte i någon allvarligare mening fara för liv och hälsa, säger Lars ­Byström, pressansvarig vid länskriminalpolisen i Stockholm.

Mannen hade bara någon timme före överfallet gripits för stöld, olaga hot och våld mot tjänsteman. Totalt krävdes fyra poliser för att lyckas gripa den våldsamme mannen. Trots det arbetade den 65-åriga kvinnan, som är anställd i ett inhyrt vaktbolag, ensam.

– Man blir återigen lite bekymrad när man tillåter att det här arbetet får utföras ensam. Säkerhet, liv och hälsa ska inte få stå tillbaka för antingen profit eller besparingshunger, säger Matts Haglund, centralombudsman för Svenska transportarbetarförbundet.

En arrestvakt tjänar i genomsnitt 22 000 kronor. Förutom lönenivån är Haglund kritisk till att polisen inte ställer några krav på särskild utbildning för arrestvakter.

– Där ligger man långt efter. Man ska inte över huvud taget behöva konfronteras med våldsamma personer om man inte är tränad, har utbildning att klara sig i den typen av situationer.

Experten: Här är det farligast att arbeta

Arresten: En farlig, isolerad och stressig miljö där många intagna kommer direkt från gatan och inte sällan är våldsamma och eller lider av abstinens. Ofta köps bevakningstjänsten in från externa vaktbolag, enligt kriminolog Jerzy Sarnecki.

Häkten: Generellt en farlig miljö. Isolering och långa inlåsningar där den intagne i princip skärmas av från omvärlden och enligt Sarnecki fråntas de elementära mänskliga friheterna. Efter mordet i oktober har ensamarbete förbjudits.

Anstalter: Generellt lugnare. Kontrollen över de intagna är större och därmed är miljön lugnare. Till skillnad från häkten och arrester tillåts de intagna oftast ha kontakt med familjer, läsa tidningar och träffa andra fångar.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro