ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vakter rasar efter friande dom mot våldsam kroggäst

Evelina Olsson · 28 Mar 2013
Uppdaterad 28 Mar 2013
Vakter rasar efter friande dom mot våldsam kroggäst

Vakter rasar efter friande dom mot våldsam kroggäst Foto: Tor Johnsson/Scanpix


Nattklubbsbesökaren i Helsingborg hotade och misshandlade ordningsvakten men friades från brott efter att rätten konstaterat att det hela bara var en fyllegrej. Nu rasar flera aktörer i säkerhetsbranschen mot den friande domen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är redan ett hårt och rått arbetsklimat för ordningsvakter med en konsekvent anmälningshets hängande över sig medan gemene man till synes verkar vara fri från ansvar för sig själv och sina handlingar, säger Kim Ekholm, ordningsvakt.

Metro skrev i går om fallet där ordningsvakten i samband med ett ingripande hotades med att få ett kriminellt gäng efter sig och fick ta emot ett strupgrepp från den berusade mannen. Helsingborgs tingsrätt konstaterade att mannens våldsamma reaktion på vakten som kom emot honom bakifrån eller från sidan är ”förståelig” och att han därmed inte gjort sig skyldig till brott. Hoten som mannen uttalat anser rätten vara ”olämpliga mot bakgrund av hans mycket onyktra tillstånd” men inte straffbara.

Jonas Persson, regionalt skyddsombud i Helsingborg, menar att arbetsmiljön för ordningsvakter är ett stort problem.

– Det är absurt att vakterna får tåla sådant här och risken finns att gränserna nu flyttas ytterligare för vad man får stå ut med på arbetstid, säger han.

Enligt Persson är mörkertalet kring hot stort och många ordningsvakter anmäler inte allt de utsätts för.

– Många mår inte bra av arbetsmiljön men låtsas att det rinner av dem. Många vakter har heller inte bra företag bakom sig som hjälper dem att anmäla och då får de själva bära bördan, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro