ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vakterna på Malmö C: “Vi gjorde vårt jobb

Ida Gustafsson · 30 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015
Skärmdump från mobilfilmen där en ordningsvakt satt över den nioåriga pojken.

Skärmdump från mobilfilmen där en ordningsvakt satt över den nioåriga pojken. Foto: Skärmdump Youtube/Sydsvenskan


Vakterna som omhändertog de två ensamkommande pojkarna på Malmö C tidigare i år berättar nu om händelsen som blev uppmärksammad i hela landet. Vi visste att vi gjort vårt jobb”, säger en av dem till tidningen Transportarbetaren.

klar

Artikellänk är kopierad

De två vakterna som tjänstgjorde den kvällen, som slutade med att den 9-årige pojkens huvud dunkades mot golvet, berättar nu för första gången sin version i facktidningen Transportarbetaren.

Vakterna, som i artikeln kallas Martin och Johan, blev kontaktade av en tågvärd som behövde hjälp med två killar försökt åka till Köpenhamn utan biljett och var stökiga på tåget. De insåg att pojkarna var minderåriga och kontaktade sina arbetsledare på polisen.

► LÄS MER: Vakten hotas efter filmen: "Han mår bra efter omständigheterna"

Via polisen får de veta att signalementet på pojkarna stämde in på två pojkar som rymt från ett HVB-hem. Martin och Johan fick order att hålla kvar dem tills de är på plats. Vakterna pratade med pojkarna med hjälp av en privatperson som tolkade pojkarnas modersmål. När pojkarna insåg att polisen var på väg blev de våldsamma. Den ena pojken skallade Martin och bet honom i armen så att det börjar blöda. Johan och en tredje vakt som var på stationen försökte hålla nere pojken på golvet.

Folk samlades runt dem och en person filmade med sin telefon. Filmen sprids i flera medier ett par dagar senare. Och i samband med det spreds även hoten mot ordningsvakterna.

► LÄS MER: Film visar: Vakt dunkade nioårings huvud i stengolvet

– Vi visste att vi hade gjort vårt jobb. Gjort det så korrekt det går i en svår situation. Men när man 180 gånger på en vecka får läsa och höra att man är kriminell, då börjar man tvivla. ”Fan, jag gjorde nog fel ändå…”

Martin säger att han i bland ångrar att de inte trädde fram:

– Då hade vi åtminstone fått berätta vår version. Förklarat att det är omöjligt att omhänderta någon som inte vill bli omhändertagen så att det ser trevligt ut på film. Fast att kliva fram hade inte gått. Inte med tanke på familjen.

Händelsen polisanmäldes, men åklagaren la ner utredningen mot vakterna om tjänstefel och misshandel.

► LÄS MER: Inget åtal mot vakterna i Malmö

► LÄS MER: Nu berättas historien om flyktingpojkarna på Malmö C

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro