ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valand stäms för diskriminering Vaktchef: Hårdrocksfest olämplig för synskadade

Stockholm Daniel Olsson · 22 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Restaurang Valands vakter nekade två blinda män inträde till efterfesten vid hårdrocksbandet Iron Maidens konsert på Ullevi för snart två år sedan. För många onyktra hårdrockare i lokalerna fick vakterna att förklara efterfesten olämplig för synskadade. Nu stäms restaurangen och vaktbolaget Gothia protection group av handikappombudsmannen för diskriminering. - Att bli förnedrad på grund av sitt funktionshinder är något man ofta blir, men inte så här uppenbart, öppet och rätt i ansiktet, säger anmälaren Fredrik Larsson. Han hade varit på konserten tidigare under kvällen och fick höra om efterfesten på Valand. Men där blev det stopp i dörren för Fredrik och hans kompis, som också är blind. Vakten sa att han inte kunde garantera Fredrik och hans kompis säkerhet på grund av deras funktionshinder. I ett mail skriver vaktchefen senare till Fredrik att festen ”till stor del utgjordes av hårdrockare. Dessa är som du vet inte kända för att sitta fint i stolen och smutta på en öl utan snarare det motsatta.” - Man intresserar sig ju inte för vår uppfattning om vad som är stökigt. Man bestämmer sig bara för att blinda inte ska vara i stökiga miljöer, säger Fredrik Larsson. Vare sig Valands ägare Åke Bäckström eller företrädare för Gothia protection group ville igår uttala sig i målet. Handikappombudsmannen stämmer bolagen på tillsammans 40000 kronor.

”Det verkar vara uttryck för en missriktad välvilja från deras sida” Torbjörn Andersson, jurist handikappombudsmannen

”En fullsatt nattklubb där majoriteten av publiken utgörs av gäster av den här karaktären för med sig vissa risker som kan vara större och i vissa fall oacceptabla att utsätta en handikappad person för” Vaktchefen

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro