ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välbekanta guldkorn

Peter Lindholm · 3 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Artist: U2 Skiva: ”No line on the horizon”Betyg: 3

Det var länge sedan man kunde kalla U2 nyskapande. Trots det lever bilden av gruppen som rockens innovatörer kvar – en bild som nu rimligtvis raseras med bakåtblickande ”No line on the horizon”.  

Tillsammans med tidigare samarbetspartnerna Daniel Lanois, Brian Eno och Steve Lillywhite har gruppen spelat in elva spår som alla har kvartettens signum intatuerat i varje ton. Skivan känns närmast som en sammanfattning av bandets långa karriär, med tydliga nedslag i både 80- och 90-talet.

Här finns rejäla bottennapp (”Get on your boots” och funkrockiga ”Stand up comedy”) men också mer lyckade låtar, som det inledande titelspåret.”No line on the horizon” är ljudet av ett band som tappat en del av sin nyfikenhet men som emellanåt ändå lyckas skapa små guldkorn av välbekanta ingredienser.    Patrik Wirén

Kevins debut – så smörig det kletar

Artist: Kevin BorgSkiva: The beginning (Ariola/Sony BMG)Betyg: 3

Idolvinnaren Kevin Borgs debutalbum är så smörigt att det klibbar. Men jag har, som tur är för Kevin, en tendens att gilla detta. En favorit på skivan är till exempel ”Ready to fly”, skriven av Richard Marx, och som likaväl hade kunnat vara Westlifes nästa hit. Och det är just de lugna låtarna som höjer betyget ett snäpp. De och Kevins fullfjädrade sammetsröst.

För det mesta svänger det

Artist: Lorentz & M.Sakarias

Skiva: Vi mot världen (Epic/Sony BMG)Betyg: 3

Det krävs några lyssningar men tar man sig tid får man sköna, moderna storstadsskildringar paketerade i en hiphop/elektromix från rapduon tillika bröderna. Ibland känns det som att coola effekter gått före innehåll och då faller låtarna platt, men för det mesta svänger det. Det allra bästa är att de går sin egen väg och struntar i alla måsten och borden.

Som att träffa en gammal kompis

Artist: Olle LjungströmSkiva: Sju (Telegram/Warner)Betyg: 3

Att lyssna på ”Sju” är lite som att träffa en kompis från förr. Rätt kul en stund, innan man kommer på att det finns anledningar till varför man inte hörts av på bra länge.

Olle låter annars stökigare än någonsin, vilket gör det är svårt att uppfatta vad han egentligen vill säga.

Kanske försöker han bara återerövra en svunnen tid och kompensera sin vanvårdade talang och trasiga tillvaro med att härma Lou Reed.

Musik för bärare av cowboyhatt

Artist: Sofia KarlssonSkiva: Söder om kärleken (Sally Wiola/Playground)Betyg: 3

Efter Dan Andersson-succén och visuppföljaren har Sofia Karlsson kommit till ett vägskäl. Enligt låttitlarna ligger det på Söder om söder i Stockholm, men musikaliskt hör det snarare hemma där man bär cowboyhatt. För när Sofia kliver fram som sin egen låtsmed så sker det med bluegrass och låtar som för tankarna till Alison Krauss och Gillian Welch. Det känns om hon skulle kunna bli riktigt hemmastadd i deras grannskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro