ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Våld inom samkönade par registreras inte

Tobias Andersson Åkerblom · 27 Maj 2013
Uppdaterad 27 Maj 2013
Miljöpartiets Thomas Martinsson ansvarar för hbtq-frågor i Göteborg.  

Miljöpartiets Thomas Martinsson ansvarar för hbtq-frågor i Göteborg.   Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Anmälningarna av misshandel i nära relationer har ökat kraftigt de senaste åren, men hur det ser ut för samkönade par finns det lite kunskap om.

Sociologen Carin Holmberg undersökte frågan 2006 och kom fram till att en fjärdedel av alla svarande hade utsatts för psykologiskt, sexuellt eller fysiskt våld – men bara sex procent hade anmält brotten.

År 2007 lanserade regeringen en handlingsplan där de menade att rätts­väsendet behövde mer kunskap i frågan.

Trots det finns det fortfarande ingen stati­stisk om brotten.

– Det är ett svek mot gruppen från samhällets sida att man inte arbetar för att måna dem, synliggöra alla brottsoffer och ge ade­kvat stöd, säger Carin Holmberg.

RFSL:s nationella brottsofferjour kontaktades förra året av drygt 200 utsatta ­hbtq-personer – flest hade utsatts för hatbrott, men många var även utsatta inom sin relation. Inte heller RFSL vet dock hur många som egentligen är drabbade.

– Nu kan man ju inte följa könsidentitet på förövaren förutom för de brott som är specifikt kvinnofridskränkning, säger projektledaren Sofia Kuno.

Många brottsoffer vågar inte vara öppna med myndigheterna eftersom de själva inte har kommit ut, menar Carin Holmberg.

Dubbelt så många homosexuella som heterosexuella har utsatts för våld redan som unga, uppger hon.

Därför kan det vara svårare att inse att partnerns beteende också är våld.

– De har en massa problem som aldrig blir synliggjorda i samtalet om våldet och då får de heller ingen hjälp, säger Carin Holmberg.

Thomas Martinsson (MP) ansvarar för hbtq-frågor i Göteborg och tycker att regeringen varit för långsam med att förbättra situationen för de som drabbas av våld inom samkönade parrelationer. 

– Det borde inte vara svårt att få till en rubricering eller etikett så att vi kan fånga upp detta i stati­stik, säger han. Göteborgs kommun arbetar just nu fram en ny handlingsplan som ska öka kunskapen inom förvaltningen för frågan – den ska ersätta en tidigare version som endast gällde mäns våld mot kvinnor.

– Men vi kommer inte kunna se antalet, utan det behöver vi hjälp av polisen och liknande myndigheter att re gistrera, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro