ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våld och hot kan stänga Husbyskolan

Mikael Hellmyrs · 19 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Karl Hanno, SO-lärare, och Tanya Odenyo, lärare i engelska och svenska på Husbyskolan, förstår den frustration som lärarna känner inför stökiga elever. 

Karl Hanno, SO-lärare, och Tanya Odenyo, lärare i engelska och svenska på Husbyskolan, förstår den frustration som lärarna känner inför stökiga elever.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Lärare misshandlas på Husbyskolan – som kan stängas.

– Vi vet vad det ökande ungdomsvåldet kan leda till – se vad som hände på Kungsholmen med Riccardo, säger Karl Hanno, SO-lärare på Husbyskolan.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet överväger att stänga Husbyskolan med 200 elever. Sju, åtta elever har flera gånger misshandlat minst tre lärare med knytnävsslag. Det har även förekommit regelbundna hot. I vintras utrymdes Husbyskolan efter raketavfyrningar. Karl Hanno: – Det har blivit våldsammare och elever har gått på lärare som misshandlats med knytnävsslag i korridorer. Tidigare räckte det med en diskussion, men inte nu, säger han och tillägger:  – Jag kan faktiskt förstå den frustration som gör att lärare tröttnar och ger bråkiga elever en vinge. Men jag är väl inte direkt rädd ändå.

De stökiga eleverna, samtliga åttor och nior, ges nu separat undervisning i en lokal ”fem, tio minuter bort”. Elevstödjare från Lugna gatan har anställts.Men Arbetsmiljöverket kritiserar skolan för att inte göra nog.– Vi har agerat. Sedan är ökande våld ett övergripande samhällsproblem som följer med in i skolan. Polis och myndigheter tar det inte på allvar, säger Tanya Odenyo, lärare i engelska och svenska.

Trots allt trivs lärarna som båda jobbat åtta år på Husbyskolan.– De flesta elever sliter och sköter sig varenda dag, säger lärarna som inte tror att skolan kommer stängas.– Det är lugnare nu, säger Karl Hanno.

Foto: Lotta Imberg

Eleverna: "Vi är som en stor familj"

BUS. – Killarna som busade och blev utslängda mår inte bra och vill glömma vad som hänt, de är mina kompisar. Jag tycker att vi är som en stor familj här annars, det är inte så bråkigt, säger Safin Ayob, 16, elev på Husbyskolan.

När Metro pratar med elever skriker andra könsord.– Man kan bli utkastad för minsta lilla på Husbyskolan. Men jag är inte rädd här. Det värsta tycker jag nog är maten, säger eleven Sana Sutudumaram, 16.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro