ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våld och kvävning dödade Yara

John Alexander Sahlin/TT Daniel Kihlström/TT · 29 Okt 2014
Uppdaterad 29 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Mordteorin: Åttaåriga Yara slogs blodig med en kavel och kvävdes med en kudde. Den åtalade morbrodern skyller på sin medåtalade fru — men åklagaren tycker att bevisningen talar för att båda blev mördare på valborgskvällen.

Lilla Yara slutade skolan i Karlskrona klockan 13 på valborgsmässoaftonen. Under skoldagen var det städdag och fotografier vittnar om att hon var välbehållen och glad tillsammans med sina kamrater. Hon gick hem och ett par timmar senare hittades hon livlös med slag på huvudet, benen, fötterna, händerna och bålen.

– Hon utsattes för massivt våld med och utan tillhygge. Det trubbiga våldet var tillräckligt för att döda henne, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

Paret – morbrodern med fru – som Yara bodde hos är åtalade för det brutala mordet. Men åklagaren presenterar även två alternativa yrkanden med lägre straffvärden.

– Det tycker jag visar på att det finns en osäkerhet om hur det verkligen har gått till, säger Eric Widner, kvinnans advokat.

Två filmer från lägenheten åberopas som bevis bland mycket annat. Vid 21.30-tiden höll mannen, som var Yaras vårdnadshavare, i mobilkameran och började filma för att freda sig när han inte kunde stoppa kvinnan, förklarar försvarsadvokat Christer Holmqvist.

– Den ena är väldigt mörk, där syns bara kvinnans silhuett. Mannen säger att flickan befinner sig på en madrass framför kvinnan. Men det kan inte vi se, säger Åström.

– Den andra är tagen inne i badrummet där kvinnan hanterar flickans livlösa kropp och duschar den.

I förhör påstår mannen att filmen bevisar att det är frun som utsatt flickan för det dödliga våldet – en övertygelse som inte delas av åklagaren.

– Min uppfattning är att båda varit delaktiga och att bevisningen är lika stark mot båda.

Mannens försvarare lyfter också fram ett förhör med parets treårige son. I förhör berättar pojken att mamman, och bara mamman, slagit Yara.

Men tingsrätten kommer att få lyssna till ännu fler versioner om vad som hände den där kvällen när Yaras liv tog slut. Hustrun hävdar att varken hon eller mannen skadat flickan, att skadornas uppkomst är oklara.

Flera vittnen är kallade till en tio dagar lång rättegång – många ska styrka att åttaåringen tidigare farit illa och fått utföra tunga hushållssysslor.

klar

Artikellänk är kopierad

John Alexander Sahlin/TT Daniel Kihlström/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro