ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våld och sexbrott – studentkryssningarnas mörka baksida

Johan Wikén · 10 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017
Totalt anmäldes 24 våldtäkter ombord på färjorna till Finland och Åland förra året, enligt statistik från Stockholmspolisen.

Totalt anmäldes 24 våldtäkter ombord på färjorna till Finland och Åland förra året, enligt statistik från Stockholmspolisen. Foto: Tallink Silja


Med löften om fest dygnet runt” och vip-kändisar från Paradise hotel lockas tusentals ungdomar från hela landet till de populära studentkryssningarna. Men det finns en mörk baksida – med fylla, våld och sexbrott. "Det är lite laglöst ombord", säger Stina Stefansson, 20, som åkte med förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

På måndagskvällen avgick vårens första studentkryssning från Värtahamnen i Stockholm. För de flesta ombord blir det säkerligen en fantastisk upplevelse och ett minne för livet. Men de vilda festerna till havs för också med sig mörker.

Förra årets studentkryssningar sammanfattades så här av Stockholmspolisen:

Fyra grova våldtäkter.

Fyra fall av misshandel.

Tre fall av sexuellt ofredande.

Sex anmälda stöldbrott.

– Det är unga människor och alkohol inblandat. Då finns det en förhöjd risk att brott begås, säger Alice Ekengren som är polisinsatschef för studentfirandet i Stockholm city.

Förra våren inträffade en händelse som fick stor uppmärksamhet. Fyra män i 20-årsåldern åtalades misstänkta för att ha gruppvåldtagit en kvinna under en studentkryssning till Åbo. Männen friades då tingsrätten ansåg att det inte kunde bevisas att kvinnan varit i en särskilt utsatt situation i lagens mening.

En het debatt blossade upp och röster höjdes om skärpt säkerhet på partykryssningarna.

Stina Stefansson, 20, var med på den aktuella kryssningen för ett år sedan.

– Med tanke på stämningen som är på kryssningarna är det verkligen inte förvånande att sådana saker händer. Det var stundtals väldigt obehagligt, berättar hon.

I marknadsföringen lockas unga människor med ”galet tryck” och ”fest dygnet runt”. Det skapar en viss ”nu jäklar”-mentalitet runt studentkryssningarna, enligt Stina Stefansson.

– Man kanske dricker mer än man brukar och gör saker man inte hade gjort annars. Det är lite laglöst ombord.

Stina Stefansson åkte på kryssning förra året. Det gör hon inte om.
Stina Stefansson åkte på kryssning förra året. Det gör hon inte om.Foto: Privat/Alamy

Bakom studentkryssningarna finns företaget Fun cruises som har arrangerat de dygnslånga festerna till havs i över tio år.

– När vi tittar tillbaka på förra våren så har vi verkligen tagit till oss av händelserna, säger Martin Wengström, 33, som är en av ägarna till Fun cruises.

I samspråk med rederiet Tallink silja och polisen har flera åtgärder genomförts för att öka säkerheten ombord under vårens fem studentkryssningar. Bland annat har försäljningen av alkohol i taxfreen stoppats under utresan och man har inlett ett samarbete med trygghetsorganisationen Nattskiftet.

Det är inte bara under studentkryssningarna som sexbrott inträffar. Totalt anmäldes 24 våldtäkter ombord på färjorna till Finland och Åland förra året. Antalet anmälningar har varit på liknande nivå de senaste åren. Det visar statistik från Stockholmspolisen som Metro har tagit del av.

Det stämmer väl överens med bilden som läkaren Anna Möller ger av problemet. Hon jobbar på akutmottagning för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. De tar ibland emot kvinnor som söker vård efter våldtäkter på färjorna.

– Vi har ett 20-tal sådana fall varje år, ofta är det ett ungt klientel, säger Anna Möller.

Anna Möller och kollegorna på mottagningen har varit med och utbildat fartygspersonalen.
Anna Möller och kollegorna på mottagningen har varit med och utbildat fartygspersonalen.Foto: Södersjukhuset/TT

Totalt har de runt 600-700 patienter varje år, färjevåldtäkterna utgör med andra ord ungefär tre procent av dessa.

– Det är mycket alkohol och folk på en liten yta. Och alla ska sova över. De flesta våldtäkter sker ju med alkohol inblandat, säger Anna Möller.

Vårens första studentkryssning kommer åter till Värtahamnen på tisdagskvällen. Det återstår att se om de skärpta säkerhetsåtgärderna har gett resultat.

– När de kommer i land står vi där och väntar, säger polisinsatschefen Alice Ekengren.

pil
Anmälda våldtäkter på Finlandsfärjorna

Statistiken visar anmälda våldtäkter på färjor som trafikerar Finland och Åland. Våldtäkter som anmälts till polisen i Finland ingår inte.

2010: 262011: 192012: 192013: 172014: 212015: 242016: 24

Källa: Källa: Stockholmspolisen

pil
Två uppmärksammade fall från partykryssningarna

Fällande dom: Våldtog kraftigt berusad kvinna

Händelsen utspelade sig på en studentkryssning med färjan Silja Galaxy i april 2016. Den 27-åriga mannen träffade kvinnan i 20-årsåldern och hennes kompisar under kvällen. De drack och umgicks.

Kvinnan blev kraftigt berusad och en vakt tog henne till hytten så att hon skulle kunna sova, hon ska då ha uttalat att 27-åringen var obehaglig. Två minuter efter att vakten lämnat fångade övervakningskameran hur den 27-åriga mannen gick in i kvinnans hytt. Lite senare visade bilderna hur han kom utspringandes från hytten samtidigt som han knäppte sina byxor. Då hade han våldtagit den sovande kvinnan, fastslår tingsrätten.

Straffet blev två års fängelse för den 27-åriga mannen som nekar till brottet och har överklagat domen till Svea hovrätt.

Friande dom: Fyra män friades för gruppvåldtäkt

Händelsen inträffade under en kryssning i slutet av mars förra året. Fyra män i 20-årsåldern misstänktes ha gruppvåldtagit en kvinna. Männen erkände att de hade haft sex med kvinnan men hävdade att hon var med på det.

Det slutade med att tingsrätten friade männen eftersom det inte kunde bevisas att kvinnan varit i en särskilt utsatt situation. Fallet fick stor uppmärksamhet i medier vilket var en av anledningarna till att skadestånd på upp till 80 000 kronor betalades ut till männen.

Advokat Elisabeth Massi Fritz har sågat den friande domen och meddelade för ett par månader sedan att hon skickat in en resningsansökan till Svea hovrätt för att fallet ska prövas på nytt i tingsrätten. Inget beslut har tagits av hovrätten ännu.

pil
Här är några av säkerhetsåtgärderna

1. Stopp av försäljning av alkoholhaltiga drycker i taxfreen på utresan under temakryssningar, bland annat studentkryssningar.

2. Inlett ett samarbete med trygghetsorganisationen Nattskiftet som bland annat kommer att finnas med ombord.

3. Särskilda vaktgrupper som har till uppgift att röra sig i hyttkorridorerna.

4. Utbildning av serveringspersonal i ansvarsfull alkoholservering.

5. Ökad tillgång till vatten i barer.

6. Utbildning av personal i att ta hand om våldtäktsoffer med hjälp av akutmottagning för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm.

Källa: Källa: Tallink Silja, Fun cruises

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro