ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valde du fel utbildning?

Ylva Rehnberg · 4 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Å den ljusnande framtid är vår. Men för dig som känner att du gjort fel val efter studenten kan framtiden kännas allt annat än ljus.

Å den ljusnande framtid är vår. Men för dig som känner att du gjort fel val efter studenten kan framtiden kännas allt annat än ljus. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Valde du fel utbildning? Hoppa av eller kämpa på – lär dig ta rätt beslutNär utbildningen känns fel kan det vara svårt att veta vad man som osäker student ska göra. Metro hjälper dig på traven.Utbildningar som låter roliga och intressanta på pappret motsvarar inte alltid förväntningarna. När Paulina Rautio började på civilingenjörsprogrammet i informations- och kommunikationsteknik på Lunds tekniska högskola visste hon inte att det skulle innebära så mycket programmering och matematik. Det passade inte henne, så efter en tids funderande beslöt hon sig för att hoppa av och flytta hem till Göteborg igen.– Jag har studieuppehåll, men jag vet nästan säkert att jag ska försöka börja på någon internationell utbildning nästa höst i stället. Språk känns väldigt rätt, säger Paulina.

Att hoppa av utbildningen var ett svårt beslut.– Men jag halkade efter och det blev så tungt. När jag funderade på att hoppa av var det också svårt att veta om jag skulle plugga till nästa tenta eller inte.

Paulina berättar att hon hade haft en viss press på sig att hon skulle bli civilingenjör. Därför var det också jobbigt att behöva säga till folk att hon slutat på utbildningen.– Varje gång man börjar ett nytt steg i livet berättar man för alla och är entusiastisk. Då känns det tungt att sedan säga att man hoppat av. Folk kan tro att man är en ‰quitter‰, en som ger upp lätt.

Paulina tycker att studenter som är osäkra på om deras utbildning är rätt inte ska ta ett förhastat beslut, utan verkligen fundera. För henne var det också till stor hjälp att prata med en studievägledare, som frågade om hennes intressen. Det är också viktigt att analysera om det är just utbildningen som är fel eller om det kanske finns andra faktorer.– Om man flyttat till en stad för att plugga tar det tid att få vänner. Många kan ju tycka att skolan känns jobbig på grund av det, men man ska inte sluta bara för det.

"Prata med studievägledare"

AVVÄGNING. Det är viktigt att se helheten. Det kan ju vara den pågående kursen som inte passar eller andra problem, men att det kommer intressanta kurser nästa termin, säger Ann-Christin Undeby på Göteborgs universitets centrala studievägledning.

Hon rekommenderar att prata med en studievägledare om man börjar fundera på att hoppa av utbildningen. Studievägledaren på institutionen kan berätta om hur fortsättningen på utbildningen ser ut och lärosätets centrala studievägledare kan ge information om andra möjliga kurser och program.

Vad ska man göra om man kommer på att man vill gå en lång utbildning när man redan har studerat något annat ett tag, så man inte kan få studiemedel för hela tiden?– Det är naturligtvis ett dilemma. Ibland kan man ju tillgodoräkna sig kurser man läst innan, så man inte behöver gå hela programmet. Annars får man fundera på om man hinner jobba vid sidan om eller kanske läsa på deltid, säger Ann-Christine Undeby.

Hjälp för dig som är pank

PANK. Studentplånboken är sällan så eländigt mager som i januari, samtidigt som det blir en del utgifter som nya kursböcker och kåravgift. Hur ska man överleva fram till studiemedlet kommer? En idé är att kolla upp alla studentrabatter och andra erbjudanden. Vi vet var du kan göra det.En artikel från Studentliv om bättre studentekonomiHär kan du leta efter lokala studentrabatter och prisvärda erbjudandenDet finns många rabatter kopplade till StudentkortetSamma sak gäller för Mecenatkortet som vissa kårer använderEn webbplats som samlar olika ny kund- erbjudanden, gratisprover och liknande

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro