ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldet bland unga flickor blir allt råare

Clarence Frenker · 11 Maj 2011
Uppdaterad 11 Maj 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lina, 13, är en av många tjejer som har råkat ut för det oprovocerade tjejvåldet. Hon  överfölls och rånades utanför ett dagis. Hon blev slagen upprepade gånger. ”Efter en stund  svimmade jag av”, säger hon.
Lina, 13, är en av många tjejer som har råkat ut för det oprovocerade tjejvåldet. Hon överfölls och rånades utanför ett dagis. Hon blev slagen upprepade gånger. ”Efter en stund svimmade jag av”, säger hon.Foto: Lotta Bergseth

Våldet bland unga flickor har blivit allt vanligare – och råare. Enligt kriminalstatistiken har gapet mellan pojkar och flickor minskat stadigt de senaste 15 åren. Och kriminologerna är överens: trenden kommer hålla i sig. I dag är var femte gärningsman som lagförs för misshandel unga kvinnor i åldrarna 15–17 år. Det är en ökning med nästan 50 procent sedan 1994, då var siffran 12 procent, enligt Brå. – Vi ser att utvecklingen bland unga tjejer går snabbare än killarnas, även vad gäller de allvarligaste våldsbrotten, säger Sven Granath, forskare på Brå.

Lina, 13, är en av många unga tjejer som fallit offer för det oprovocerade tjejvåldet. En måndag i slutet av januari i år misshandlades hon svårt och rånades sedan på sina tillhörigheter utanför ett dagis i Fruängen. – Jag var där med mina kompisar när några plötsligt började bråka med varandra. Vi höll oss på avstånd och gick sedan därifrån, men då började några tjejer och killar ropa och springa i kapp mig, berättar hon.

Efter en kortare ordväxling slogs Lina plötsligt till marken av en jämnårig flicka. Knytnävsslagen haglade och hon sparkades och knäades i ansiktet. – Efter en stund svimmade jag av. Då höll två killar upp mig så hon kunde fortsätta slå, säger Lina. Först efter att en förbipasserande man avbrutit misshandeln lyckades Lina springa från platsen. Hon blödde då kraftigt ur mun och näsa, hade fått sjok av hårtussar avslitna och sår och bulor runt hela huvudet. På Astrid Lindgrens barnsjukhus konstaterade läkarna att hon haft tur. – Jag blödde överallt och de tog min kamera, mitt busskort och 40 kronor i kontanter. Men min mobiltelefon fick de inte, jag vägrade ge dem den hur hårt hon än slog, säger Lina.

Enligt kriminolog Jerzy Sarnecki är händelsen, som polisanmälts, ingen ovanlighet. – Det är inte alls förvånande att unga kvinnors andelar ökar vad gäller våldsbrott, säger han och fortsätter: – Allt eftersom unga kvinnors liv börjar likna de unga männens börjar de även överta männens vanor, även vad gäller brottslighet. Unga kvinnors våld riktar sig i huvudsak mot andra unga kvinnor, säger han.

Banar Reza, ansvarig för tjejgrupper och nattpatrulleringen på United Sisters vid Fryshuset, har märkt av en attitydförändring bland unga tjejer. – Vår erfarenhet är att våld bland unga tjejer har blivit allt vanligare, i alla fall i den form att det sker i offentligheten. En del tjejer har

även lärt sig att ta efter killarnas sätt att söka respekt genom att skapa rädsla hos andra, säger hon. Sven Granath hoppas att inom kort kunna sjösätta en fördjupningsstudie kring unga kvinnors våldsbrott. – Från kriminologiskt håll är vi osäkra på hur vi ska tolka den här utvecklingen. Från forskningssynpunkt vet vi i nuläget för lite om orsakerna.

Fotnot: Lina heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro