ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Våldet bland unga flickor blir allt råare

Clarence Frenker · 10 Maj 2011
Uppdaterad 10 Maj 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Våldet bland unga flickor har blivit allt vanligare – och råare. Enligt kriminalstatistiken har gapet mellan pojkar och flickor minskat stadigt de senaste 15 åren. Och kriminologerna är överens: trenden kommer hålla i sig.

I dag är var femte gärningsman som lagförs för misshandel unga kvinnor i åldrarna 15–17 år. Det är en ökning med nästan 50 procent sedan 1994, då var siffran tolv procent, enligt Brå. – Vi ser att utvecklingen bland unga tjejer går snabbare än killarnas, även vad gäller de allvarligaste våldsbrotten, säger Sven Granath, forskare på BRÅ.

Lina, 13, är en av många unga tjejer som fallit offer för det oprovocerade tjejvåldet. En måndag i slutet på januari i år misshandlades hon svårt och rånades sedan på sina tillhörigheter utanför ett dagis i Fruängen. – Jag var där med mina kompisar när några plötsligt började bråka med varandra. Vi höll oss på avstånd och gick sedan därifrån, men då började några tjejer och killar ropa och springa ikapp mig, berättar hon. Efter en kortare ordväxling slogs Lina plötsligt till marken av en jämnårig flicka. Knytnävsslagen haglade och hon sparkades och knäades i ansiktet. – Efter en stund svimmade jag av. Då höll två killar upp mig så hon kunde fortsätta slå, säger Lina. Först efter att en förbipasserande man avbrutit misshandeln lyckades Lina springa från platsen. Hon blödde då kraftigt ur mun och näsa, hade fått sjok av hårtussar avslitna och sår och bulor runt hela huvudet. På Astrid Lindgrens barnsjukhus konstaterade läkarna att hon haft tur. – Jag blödde överallt och de tog min kamera, mitt busskort och 40 kronor i kontanter. Men min mobiltelefon fick de inte, jag vägrade ge dem den hur hårt hon än slog, säger Lina.

Enligt kriminolog Jerzy Sarnecki är händelsen, som polisanmälts, ingen ovanlighet. – Det är inte alls förvånande att unga kvinnors andelar ökar vad gäller våldsbrott, säger han och fortsätter: – Allt eftersom unga kvinnors liv börjar likna de unga männens börjar de även överta männens vanor, även vad gäller brottslighet. Unga kvinnors våld riktar sig i huvudsak mot andra unga kvinnor, säger han.

Banar Reza, ansvarig för tjejgrupper och nattpatrulleringen på United Sisters vid Fryshuset, har märkt av en attitydförändring bland unga tjejer. – Vår erfarenhet är att våld bland unga tjejer har blivit allt vanligare, i alla fall i den form att det sker i offentligheten. En del tjejer har även lärt sig att ta efter killarnas sätt att söka respekt genom att skapa rädsla hos andra, säger hon.

Sven Granath hoppas att inom kort kunna sjösätta en fördjupningsstudie kring unga kvinnors våldsbrott. – Från kriminologiskt håll är vi osäkra på hur vi ska tolka den här utvecklingen. Ur forskningssynpunkt vet vi i nuläget för lite om orsakerna.

Satsning mot unga som begår våldsbrott

Bara dagar före det brutala dådet misstänks den anmälda flickan ha misshandlat ytterligare ett flertal unga personer i Södra Stockholm. Men trots att händelserna är polisanmälda har ingenting hänt. – Allt finns dokumenterat men ändå har polisen väldigt svårt att handla. Under tiden får den här tjejen fortsätta härja och det är väldigt oroväckande, säger Linas pappa.

Enligt Leo Hoffman, chef på ungdomsroteln vid Söderortspolisen, är det alltid problematiskt med förbrytare som inte är straffmyndiga. Socialtjänsten har ansvaret för att sätta in insatser och polisens roll är att samla in ett underlag. – Vi behöver ingen bevisning, utan ska bara väcka en oro hos socialtjänsten, säger Leo Hoffman. Sedan juli förra året ska polisen i större utsträckning utreda grova brott där gärningsmännen är under 15 år. Något som redan gett resultat, enligt Hoffman: – Tidigare lades sådana ärenden bara ned. Nu dras en stor apparat igång och vederbörande hämtas till förhör och får svara för vad de gjort. Av sekretesskäl kan varken polis eller socialtjänst ge några besked i det enskilda fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro