ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldet mot polisen: Stenkastningen har blivit vår vardag”

Anton Säll · 24 Maj 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016
Arkivbild. En polisbil sattes i brand i Östberga i Stockholm tidigare i år. ”I  samband med värmen och sommaren blir vi mer utsatta”, säger polisen  Hanif Azizi.

Arkivbild. En polisbil sattes i brand i Östberga i Stockholm tidigare i år. ”I  samband med värmen och sommaren blir vi mer utsatta”, säger polisen  Hanif Azizi. Foto: Christine Olsson/TT/PRIVAT


Polisen utsätts för stenkastning och fysiskt våld i sitt arbete. Men antalet anmälningar om hot mot polisen minskar. Polisen Hanif Azizi menar att det kan bero på att man inte anmäler längre – eftersom det sker så ofta.

klar

Artikellänk är kopierad

Stenkastningarna mot polisen debatteras i hela Sverige. Under måndagen kom uppgifter om att en polispatrull i Borås ska ha utsatts för stenkastning av ungdomar när man var på väg mot en utryckning.

Metro har begärt ut statistik från Arbetsmiljöverket som visar hur många gånger räddningstjänst och polis har hotats eller utsatts för fysisk våld under det senaste året. 

Under 2015 anmäldes fall av fysiskt våld mot poliser vid 52 tillfällen till Arbetsmiljöverket.

►LÄS MER: Nej, stenkastare slipper inte straff i Sverige

Hanif Azizi arbetar som polis i området runt Rinkeby, Husby och Kista, norr om Stockholm. Enligt honom har stenkastningen blivit en vardag.

— I helgen jobbade jag tillsammans med mina kollegor. Vid tre tillfällen har vi blivit utsatta för stenkastning den gångna helgen. I fredags i Rinkeby blev vi larmade om att åka till centrum med anledning av att en bil brann som räddningstjänsten försökte släcka. När vi kom till platsen blev vi utsatta för stenkastning vid två olika tillfällen, säger han.

Sammanräknat har hoten och attackerna mot polisen totalt sett inte ökat, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Om man bara tittar på hot mot poliser i Sverige anmäldes 22 hot förra året, vilket är 16 färre än året innan och 30 färre än 2013. Hanif Azizi menar att det kan bero på att polisen inte anmäler längre, eftersom det sker så ofta, och att varje anmälan innebär extraarbete för polisen.

Men siffran för 2016 verkar bli högre. Fram till och med den 19 maj i år har 15 hot anmälts.

Hanif Azizi delar bilden. I hans område var det lugnare förra året. 

— En utav anledningarna kan vara att det var för att vi hade mycket uniformerad polis ute. Det handlar om att man utnyttjar situationen när vi är för få personer. Det var inte lika mycket stenkastning när vi var fler ute, säger han.

►LÄS MER: Sällan åtal mot polisvåld

Men fenomenet med våld och hot mot polisen är inget nytt, menar Hanif Azizi.

— Jag har jobbat som polis i sex och ett halvt år. Det har mer eller mindre alltid varit stenkastning även om det är någon form av ökning i samband med värmen och sommaren. Då blir vi mer utsatta.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro