ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldet mot poliser: "Sverige sticker ut i Europa"

Linnea Bergman, Johan Wikén · 4 Jul 2018
Uppdaterad 4 Jul 2018

Foto: TT


Bakhåll, stenkastning och polisbilar som sätts i brand. Sverige sticker ut när det kommer till hot och våld mot poliser, enligt polisen själva och Polisförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

En augustidag förra året patrullerade polisen Ted Eriksson och hans kollega vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Plötsligt gick en man till oprovocerad attack bakifrån och knivhögg Ted Eriksson i nacken.

– Jag trodde att någon slog mig med en slägga eller att något trillade ner över mig. Det var en extrem smärta, förmodligen var det när kniven träffade ryggraden. När jag stack in fingrarna vid nacken sjönk de bara in. Då förstod jag på allvar att jag hade blivit knivhuggen. Det är en känsla som ingen ska behöva uppleva, säger Ted Eriksson.

Gärningsmannen utvisas

En misstänkt person kunde gripas på plats. För två veckor sedan slog Svea hovrätt fast tingsrättens dom mot mannen. Fem års fängelse för mordförsök och utvisning efter avtjänat straff. Däremot höjdes skadeståndet från 100 000 kronor till 125 000 kronor.

– Det känns skönt att det blev ett avslut. Nu kan jag själv välja hur jag ska gå vidare, jag behöver inte vänta på domar och en massa utredningar vilket tar tid och kraft.

LÄS MER
Nej, stenkastare slipper inte straff i Sverige
Efter att domen fallit kan polisen Ted Eriksson nu försöka gå vidare efter knivattacken som riktades mot honom. Foto: Linnea Johansson/Metro.
Efter att domen fallit kan polisen Ted Eriksson nu försöka gå vidare efter knivattacken som riktades mot honom. Foto: Linnea Johansson/Metro.

Händelsen vid Medborgarplatsen är en av de mest uppmärksammade attackerna mot rättsväsendet det senaste året. Men det är långt ifrån den enda.

Enligt Polisförbundets rapport från förra sommaren upplever sju av tio poliser att utsattheten för hot och våld har ökat de senaste åren. Våldet har dessutom blivit mer utstuderat.

Under ett seminarium i Almedalen beskriver både Polisförbundet och Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm, hur kollegor i andra länder förvånas över situationen i Sverige.

– Min upplevelse är framförallt att stenkastning och handgranatsangreppen har stuckit ut i Sverige ur ett europeiskt perspektiv, säger Ulf Johansson.

Bättre i Rinkeby

Samtidigt finns det ljuspunkter, enligt Ulf Johansson.

– I till exempel Tensta/Rinkeby så har problemen minskat ganska väsentligt och det tror jag är en effekt av polisiärt arbete över tid. Vi har satsat på utbildning, arbetsmiljö, utrustning och jobbat intensivt i området.

Anna Nellberg Dennis, vice ordförande i Polisförbundet, upplever att situationen har förändrats över tid.

– Det hot och våld vi ser i dag såg vi inte för tio-femton år sedan. Det har blivit grövre och mer utstuderat. Till exempel att man ligger i bakhåll och kastar sten eller helt oprovocerat hugger någon med kniv. Sverige har haft ett rykte av att vara ett ganska lugnt och fredligt land, den bilden har tyvärr förändrats litegrann. Det är lite speciellt, och vi sticker ut där.

Enligt Anna Nellberg Dennis är det viktigaste för att komma tillrätta med problemen att Sverige får fler poliser.

– Sedan är det viktigt att staten och arbetsgivaren står upp för sin polis om det skulle hända någonting.

Ny vardag

Det har snart gått ett år sedan attacken mot Ted Erikson. Han beskriver det som en ren tillfällighet att det gick så pass bra som det gjorde för honom. Men en känsla av obehag tvingas han leva med.

– Den normala avslappningen är för alltid borta. Hela tiden finns tanken om att jag kan bli attackerad. Den känslan kommer aldrig att försvinna.

Makthavarna svarar

Fråga: Vad är det viktigaste som måste göras för att motverka hot och våld mot poliser?

Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen:

– Det viktigaste är kännbara straff för gärningsmännen för att ha en avskräckande effekt. Sedan finns det en rad andra åtgärder: till exempel gällande sekretesslagstiftning för att hemlighålla personuppgifter kring poliser och deras familjer. Men det viktigaste är att skräpa straffen för dem som ger sig på dem som ger sig på dem som är satta att hjälpa andra.

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm:

– På nationell nivå ska nationella riktlinjer tas, en handbok tas fram och en framtidsanalys av Nationella operativa avdelningen göras för att se vilka hot vi kan förvänta oss framöver. Man ska även ta hand om enkätsvaren från en enkät som gått ut över hela Sverige till alla polisanställda kring vad de tycker vi borde förbättra.

Bengt Ivarsson, expert i Blåljusutredningen, Ted Eriksson, polis, Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande i Polisförbundet, Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm och Cecilia Garme, moderator, under seminariet i Almedalen på tisdagen. Foto: Linnea Johansson/Metro.
Bengt Ivarsson, expert i Blåljusutredningen, Ted Eriksson, polis, Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande i Polisförbundet, Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm och Cecilia Garme, moderator, under seminariet i Almedalen på tisdagen. Foto: Linnea Johansson/Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro