ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldsam homofobi upprör inför OS

TT · 5 Feb 2014
Uppdaterad 5 Feb 2014
Våldsam homofobi upprör inför OS

Våldsam homofobi upprör inför OS Foto: Human Rights Watch


Brutala våldsfilmer där homosexuella ryssar utsätts för grov misshandel förstärker ytterligare den internationella motviljan inför OS i Sotji.

klar

Artikellänk är kopierad

Även ekonomerna gör nu tummen ner för de hårt kritiserade spelen.

Runt om i världen höll organisationen All Out manifestationer på onsdagen mot den ryska lagstiftningen mot "propaganda" för homosexualitet, främst för att få de stora OS-sponsorerna att reagera.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) presenterade samtidigt brutala filmsekvenser som visar hur homosexuella förnedras, misshandlas och trakasseras av en grupp som kallar sig Occupy Paedophilia.

- Det här är fascister som valt det lättaste bytet: de homosexuella. Och de behöver inte ens göra det i skymundan längre, säger hbtq-aktivisten Igor Kotjetkov i HRW-filmen, som bygger på filmer som förövarna själv tagit på övergreppen.

Våldet sker i stort sett ostraffat enligt HRW.

- Genom att vända bort blicken från homofobisk retorik och homofobiskt våld sänder ryska myndigheter ett farligt budskap om att det inte är något fel med att attackera homosexuella, säger Rysslandsutredaren Tanya Cooper.

Ledaren Maksim Martsinkevitj sitter visserligen häktad — men anklagas främst för sin nynazistiska retorik.

Internationella olympiska kommittén har upprepade gånger inför OS betonat deltagarnas rättigheter, oavsett kön, ras eller sexuell läggning. Från arrangörernas sida reageras det dock främst med irritation när frågan om situationen för homosexuella kommer upp.

- Jag har blivit ombedd att kommentera det här så många gånger att det verkar som om folk är mer intresserade av det än av resultaten. Jag ser inget problem: det får inte förekomma någon diskriminering och det kommer inte att bli det. Mitt budskap till alla som tänker protestera är att det inte är någon mening. För åskådarna är det viktigare vem som vinner än om han eller hon är homosexuell eller inte, sade parlamentsledamoten och OS-guldmedaljören Svetlana Zjurova, som nu är "borgmästare" i en av OS-byarna, på en presskonferens i tisdags.

Framför allt i väst riktas hård kritik mot Sotji-OS även för dyra byggkostnader, tveksamt miljötänkande, korruption och uteblivna löner för otaliga gästarbetare. På onsdagen tog även ekonomerna plats i kritikerskaran.

"Det förbättrade rykte som värdskapet skulle ha gett har undergrävts av de höga kostnaderna och annan dålig pr", konstaterar kreditvärderingsföretaget Moody's i en ny rapport enligt Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro