ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldsamma protester i Istanbul

TT · 1 Jun 2013
Uppdaterad 2 Jun 2013
Våldsamma protester i Istanbul Polis sätter in tårgas mot demonstranterna

Våldsamma protester i Istanbul Polis sätter in tårgas mot demonstranterna


klar

Artikellänk är kopierad

På svenska utrikesdepartementets hemsida skriver generalkonsulatet i Istanbul att besökare i staden "rekommenderas starkt" att undvika området runt Taksim-torget. Besökare rekommenderas också att undvika plötsliga folksamlingar och vara vaksamma på tecken på demonstrationer även i andra delar av Istanbul och andra turkiska städer.

Turkisk polis använder tårgas för att skingra de protester som för andra dagen rasar i Istanbul, rapporterar AFP.

Regeringskritiska demonstranter, iklädda sjalar och munskydd, försöker ta sig in på Taksimtorget skanderandes "förenade mot fascismen" och "avgå regeringen", rapporterar Reuters. Polis försöker hindra dem med tårgas och vattenkanoner.

En svenskturkisk student med familj i Istanbul och vänner som deltagit i protesterna berättar för TT om våldsamheter och hätsk stämning.

– Flera hundra är skadade, polisen har misshandlat demonstranter och spridit tårgas med helikoptrar, säger hon.

– I går greps alla som kom i grupper om fyra, fem eller fler. Mina vänner var tvungna att låtsas att de gick ensamma eller två och två. Svenskturkiskan, som är i Sverige, har stått i kontakt med demonstranter via telefon och internet under natten. Hon säger att bron över Bosporen i dag är full av människor som är på väg för att fortsätta protesterna.

– Folk är trötta på regeringen och att den vill kontrollera medborgarna, säger hon. Hon berättar också att myndigheterna i går stängde 3G-nätet runt Taksimtorget, för att förhindra att bilder och information delades via internet.

– Men då började lösenord till wifi-nät att spridas.

De senaste dagarnas protest mot ett stort byggprojekt i en park i Istanbul har vuxit till en missnöjesyttering mot regeringen och Turkiets utveckling. I går protesterade tusentals människor, varav ett hundratal skadades. Kravallpolis satte in tårgas för att skingra de protesterande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro