ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldsamma protester när USA inviger ambassad i Jerusalem – här är bakgrunden till flytten

Filip Joelsson · 14 Maj 2018
Uppdaterad 14 Maj 2018
Massiva protester väntar vid gränsen mellan Israel och Palestina i samband med att USA:s ambassad i Jerusalem invigs.

Massiva protester väntar vid gränsen mellan Israel och Palestina i samband med att USA:s ambassad i Jerusalem invigs. Foto: TT


I eftermiddag inviger USA sin nya ambassad i Jerusalem, efter flytten från Tel Aviv. Invigningen är kontroversiell på flera plan, och ett massivt säkerhetspådrag är att vänta under dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Därför är flytten kontroversiell

Jerusalems status har varit en omtvistad fråga i 70 års tid. När staten Israel skapades 1947 var tanken att Jerusalem skulle bli en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas i området. Året efter bröt dock det israeliska kriget ut, vilket delade Jerusalem i en västlig del som blev den judiska, och en östlig del som blev den arabiska.

Två år senare utropade Israel Jerusalem som sin huvudstad. 1967 ockuperade israeliska styrkor Jerusalems östra del, och sedan dess kontrollerar Israel hela staden.

Trots avsaknaden av ett internationellt erkännande har Israel valt att behandla Jerusalem som sin huvudstad, och landets regering och parlament finns i staden. Samtidigt hoppas man fortfarande från palestinsk håll att östra Jerusalem ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Omvärlden har under alla år i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad, och det är där majoriteten av alla länders ambassader ligger.

När Trump nu väljer att flytta USA:s ambassad till Jerusalem, och därmed erkänner Jerusalem som Isreales huvudstad, har oro väckts från flera håll över att fredssäkerheten och stabiliteten i området äventyras. Trumps beslut har fördömts av 128 länder, och Sveriges utrikesminister Margot Wallström har kallat beslutet för ”katastrofalt”.

Därför flyttar Trump ambassaden

1995 röstade USA:s kongress för att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Dåvarande president Bill Clinton skrev dock aldrig under lagen, och sedan dess har såväl George W Bush som Barack Obama skjutit på beslutet, även om intentionen varit att den ska äga rum när läget är rätt.

Trump å sin sida gick till val på att förbättra relationerna med Israel, och experter menar att beslutet att flytta ambassaden är ett sätt för Trump att visa handlingskraft. Flytten hyllas av Israel, samtidigt som det försvårar palestiniernas möjlighet att få igenom sitt krav på en tvåstatslösning.

Därför är säkerhetspådraget så stort

Omkring tusen poliser kommer att bevaka invigningen av ambassaden, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer. Samtidigt har den israeliska armén meddelat att deras militära närvaro vid gränsen kommer att förstärkas med specialstyrkor och krypskyttar.

Trump har avsiktligen valt att lägga invigningen av ambassaden på dagen för Israels 70:e nationaldag, vilket sker dagen innan palestinierna uppmärksammar Al Nakba, Nakbadagen, till minne av de hundratusentals palestinier som tvingades fly när Israel blev en egen stat.

Flera protester har skett i Gaza under helgen, och tiotusentals palestinier har uppgett att massprotester kommer att ske vid gränsen till Israel under måndagen.

Som svar på protesthotet valde den israeliska armén att släppa flygblad över området under måndagmorgonen, med budskapet att de kommer att agera mot alla som närmar sig gränsstängslet, eller försöker sabotera det, uppger Reuters.

Kvällen innan invigningen av ambassaden släppte al-Qaida-ledaren al-Zawahiri en video på sociala medier där han uppmanar muslimer till jihad, eller helig kamp, mot USA, uppger TT. I videon, med titeln ”Tel Aviv är också muslimernas land”, säger al-Zawahiri att ambassadflytten är ett bevis på att palestiniernas förhandlingar misslyckats.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro