ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldsbrotten ökar

Petter Sundsten · 13 Jul 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011
Gilbert Hällström, 47, blev misshandlad efter att ha sagt till två tjugoåriga killar att inte kissa i sandlådan. 

Gilbert Hällström, 47, blev misshandlad efter att ha sagt till två tjugoåriga killar att inte kissa i sandlådan.  Foto: Stig Almqvist


klar

Artikellänk är kopierad

MISSHANDEL. Våldsbrotten mot personer ökar kraftigt.Antalet polisanmälningar för misshandel steg med 12 procent jämfört med förra året.Gilbert Hällström, 47, blev nedslagen – då han försökte stoppa två personer i en portuppgång.

– Han började bara veva, säger han till Metro.

Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, ökar anmälningarna för nästan alla typer av brott. För första halvåret 2007 kom det in över 100 000 anmälningar för brott mot person. Det är framför allt misshandel, olaga hot och ofredande som bidrar till ökningen.

– Det handlar om en faktisk ökning av antalet våldsbrott. Det är ingen tvekan – och det hänger ihop med en ökning av alkoholkonsumtionen, säger Jan Andersson, generaldirektör på Brå.

En av de många som utsatts för våldsbrott är Gilbert Hällström. Han blev misshandlad för 30 år sedan – något som satte djupa psykiska spår. På nyårsnatten hände det igen.

– Jag var på väg för att hämta min son i Hallunda för att åka hem. Då gick jag förbi två killar som kissade i en sandlåda, säger Gilbert Hällström.

Han gick in i porten. Två män i 20-årsåldern trängde sig in. Gilbert försökte få dem att stanna utanför. Då smällde det.

– Han slog mig med knytnävarna mot ansiktet.

Killarna slet av honom jackan med plånboken i och sprang därifrån. De fysiska skadorna var inte allvarliga.

– Man är orolig inombords och jag var rädd för att gå ut. Jag undrade om det någonsin skulle ta slut. Men tack vare bra hjälp från polis och Brottsofferjouren tog det bara någon månad innan jag kunde röra mig ute utan att vara rädd, säger han.

Mannen som slog Gilbert Hällström dömdes i tingsrätten till nio månader för flera brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro