ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldsspel förbjuds i Storbritannien

Tomas Lundin · 19 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Men går inte att stoppa i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

CENSUR. För första gången på tio år har den brittiska granskningsmyndigheten BBFC, förbjudit ett datorspel. Spelet "Manhunt"  har pekats ut som inspiration till att en 17-åring mördade en 14-åring för tre år sedan och det är uppföljaren "Manhunt 2" som nu förbjuds i Storbritannien, rapporterar BBC.

De kontroversiella skaparna Rockstar är kända för att skildra realistiskt våld och har bland annat skapat den uppmärksammade Grand Theft Auto-serien.

Spelet Manhunt utspelar sig i en dyster framtid och rollpersonen kastas in i en sport som går ut på att jaga och döda människor. Uppföljaren utspelar sig delvis på ett mentalsjukhus.

– Det handlar om suggestivt våld med realistiska tillhyggen mot verklighetstrogna personer. Om man förutsätter att uppföljaren är ännu mer verklig skulle jag som förälder se till att vara mycket insatt i barnets spelande, säger Patricia Kempff, projektledare för Fair Play, en organisation som arbetar mot destruktiva spelbeteenden.

I Sverige saknas möjligheter att stoppa våldsamma spel, till skillnad från till exempel biofilmer som förhandsgranskas av Statens Biografbyrå. I stället är det upp till spelbranschen, återförsäljarna och inte minst föräldrarna att utöva kontroll.

– Den senaste tiden har debatten mest handlat om barn som sitter framför datorn för mycket, men när grafik och detaljer blir bättre hela tiden är det också viktigt att föräldrarna sätter sig in i spelutbudet, säger Patricia Kempff.

Enligt Patricia Kempff är det i dag ganska svårt för föräldrar att få tag i information om vilka spel som är bra eller potentiellt skadliga för barnen. Ett sätt att som förälder ha koll är att titta på åldersmärkningen, den så kallade PG-märkningen.

– Jag efterlyser en tydligare och bättre infospridning om datorspelen, och en mer lättillgänglig PG-info online där föräldrarna kan kolla upp varenda spel.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, tycker att den europeiska PG-märkningen, som är rådande i alla europeiska länder förutom Storbritannien och Tyskland, är fullt tillräcklig.

– Det är oroväckande att BBFC valt att stoppa Manhunt 2, det visar att de inte tar dataspelens utvecking som konstform på allvar och beslutet strider mot deras egna slutsatser i en rapport förra året. Varför de valt att göra så kan man bara  spekulera i.

Enligt Strömbäck är problemet inte att återförsäljare säljer 18-årsmärkta spel till barn, utan att föräldrarna inte tar märkningen på allvar.

– Folk har en uppfattning om att dataspel är leksaker för barn. Det har hänt att föräldrar har kommit in och skällt ut återfösräljare för att de inte sålt PG-18-märkta spel till deras barn.

Den 13 Juli har "Manhunt 2" premiär i Europa, förutom Storbrittanien. Skaparen Rockstar har sex veckor på sig att överklaga censurdomen mot spelet. Enligt polisen skedde mordet på 14-åringen i England i samband med ett rån, inte en produkt av "Manhunt".

Det senaste datorspelet som förbjöds i Storbrittanien var "Carmageddon" från 1997, som gick ut på att köra över fotgångare med bil.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro